Izložba slika Rastka Stefanovića u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji 1Foto: Savremena galerija Zrenjanin - Izložba "Vera icona" Rastka Stefanovića

“Vera icona – intimna transpozicija sakralne slike” naziv je smamostalne izložbe slika autora Rastka Stefanovića koja se otvara večeras u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji.

U dosadašnjem radu ovovg umetnika najčešći motiv bio je ljudski lik, žanrovski najčešće dat u formi portreta, figure, akta ili sakralne slike. Sada, kako najavljuje autor, manipulacijom ustaljenim formalnim i značenjskim karakteristikama tih žanrova pokušao je da dođe do novog konteksta i novih značenja.

-Radovi koje predstavljam na izložbi rezultat su doktorskog umetničkog projekta u kojem sam, teorijski i praktično, istraživao i ispitivao odnose portreta i sakralne slike i njihovo trasnponovanje kroz lično poigravanje odnosima forme i značenja likovnog dela. Koristeći strategije prezentacije i oslanjajući se na pouke istorije ali i iskustvo novih medija, pokušavam da za sebe pronađem formu kojom mogu da predstavim savremene protagoniste, a koja bi bila svevremena, stara koliko i nova i koja bi mogla da preispita, sugeriše ili simulira ikoničnost ljudskog lica i tela uz konstantno traganje za lepim i uzvišenim – objašnjava slikar Rastko Stefanovič.

Izložba slika Rastka Stefanovića u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji 2
Foto: Savremena galerija Zrenjanin – Izložba „Vera icona“ Rastka Stefanovića

Rastko Stefanović rođen je 1978. u Zrenjaninu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića.

Magistrirao je na Akademiji umetnosti na studijskom programu crtanje, sa radom pod nazivom “Zaustavljanje sudbine” kod profesorke Višnje Petrović.

Pohađa doktorske studije likovnih umetnosti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izložba u Zrenjaninu će biti otvorena do 14. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari