Izložba “Život – san – smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma” u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu 1Foto: Plakat

Kroz odabir sedamdeset i sedam umetničkih dela iz nacionalnih i evropskih muzejskih i privatnih kolekcija na sveobuhvatan način će biti predstavljena tematska raznolikost i osobena poetika srpskog simbolizma, na izložbi “Život – san – smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma”, a koju su zajedno pripremili Narodni muzej iz Beograda i Galerija Matice srpske.

Izložba će svečano biti otvorena u petak, 5. novembra u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu (Trg galerija 1), a po rečima organizatora, njom će se još jednom potvrditi da je srpska likovna kultura integralni deo evropske umetnosti i kulture.

Pored reprezentativnih ostvarenja nacionalnih umetnika, poseban kuriozitet predstavljaju dela vodećih evropskih umetnika simbolizma poput Gistava Moroa, Franca Štuka, Odilona Redona, Adolfa Hiremi-Hiršla, Rudolfa Jetmara, Eduarda Vajta i drugih, koja na ovu izložbu stižu iz Galerije Belvedere iz Beča i iz hrvatskih muzeja.

Simbolizam, internacionalni umetnički pravac koji je obeležio evropsku umetničku scenu s kraja 19. i početkom 20. veka, viđen je kao nezaobilazna tema u savremenoj nauci o istoriji umetnosti poslednjih godina u mnogim evropskim zemljama.

Ovaj kompleksan pravac ujedinio je dve velike i značajne muzejske ustanove – Galeriju Matice srpske u Novom Sadu i Narodni muzej u Beogradu na zajedničkoj realizaciji izložbe “Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma” kako bi se predstavile osobenosti srpskog simbolizma sagledane kroz prizmu evropskih okvira.

Ukupno sedamdeset i sedam umetničkih dela iz nacionalnih i evropskih muzejskih i privatnih kolekcija biće predstavljeno publici kroz devet celina: Život i Smrt, Tajni svet snova, Preispitivanje sopstva, Individualna religija i nova spiritualnost, U potrazi za mitom, Panteistička vizija sveta, Fatalna žena, Univerzalno stradanje i Nacionalna mitologija kroz koje se stvara iskaz o ključnim tematskim opredeljenjima, stilskim izborima i umetničkim dometima srpskog simbolizma.

Reprezentativna ostvarenja nacionalnih umetnika iz domaćih muzejskih ustanova (Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Jevrejskog istorijskog muzeja, Vojnog muzeja, Doma Jevrema Grujića, Narodnog muzeja Zrenjanin, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Muzeja u Smederevu, Zadužbine kralja Petra Prvog karađorđevića na Oplencu, Pravoslavne eparhije niške) i privatnih kolekcija, ilustruju proces prenosa tema i ideja evropskog simbolizma u okvire srpske likovne kulture, kao i tematsku raznolikost i osobenu poetiku srpskog simbolizma.

Najveći iskorak izložbe ostvaren je izlaganjem dela vodećih predstavnika evropskog simbolizma koja dolaze iz bečke Galerije Belvedere i hrvatskih muzeja (Muzeja za umjetnost i obrt i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku).

„Na taj način stvorena je mogućnost da se paralelno sagledaju dela evropskih i nacionalnih umetnika i time još jednom potvrdi da je srpska likovna umetnost integralni deo evropske umetnosti i kulture.

Pored istorijskog pogleda, izložba donosi i primere savremene umetničke prakse čime se ukazuje na važnost simbolističkih ideja i njihovo univerzalno trajanje”, ističu autori izložbe prof. dr Igor Borozan i dr Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske, koji su autori i istoimenog srpsko-engleskog kataloga.

Ujedno, za ovu izložbu je priređen i Zbornik radova “Evropski okviri srpskog simbolizma”, takođe na srpskom i engleskom jeziku, u kojem su sakupljeni radovi devet stručnjaka iz oblasti istorije umetnosti, vizuelne kulture i književnosti, sa idejom da se u naučnom smislu celovito predstave osobenosti srpskog simbolizma.

Upravo sa ovom izložbom će Galerija Matice srpske “ući” u godinu u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, jer je predviđeno da izložba traje do 31. januara 2022. godine.

Radno vreme Galerije Matice srpske u Novom Sadu je od utorka do četvrtka od 10 do 20 časova, petkom je otvorena do 22 časa, subotom i nedeljom od 10 do 18 časova, a ponedeljkom je zatvorena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari