Izložbu Andreja Josifovskog – Pijaniste u Galeriji Haos večeras otvara Marko Šelić Marčelo 1Foto Haos/privatna arhiva

Jesenja sezona u Galeriji Haos počinje večeras u 20 časova, izložbom simboličnog naziva „Anđeli tame“ Andreja Josifovskog – Pijaniste, docenta arhitekture i vrsnog likovnog umetnika, koju će svečano proglasiti otvorenom pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo.

Mladi stvaralac posebne energije, poznat po svojim provokativnim muralima i svetlećim skulptorskim objektima, kao i drugim sadržajima ulične umetnosti, predstavić se u Haosu crtežima rađenim kredom na školskim tablama.

Ono što ovu izložbu, prema rečima Borke Božović, istoričarke umetnosti i direktorke galerije čini posebnim kulturnim događajem jeste odabrana tema i znalački odrađen koncept.

„Reč je o „Anđelima tame“ – portretima onih pojedinaca iz različitih oblasti koji predstavljaju uzore, stubove, heroje i pre svega ljude od integriteta u posrnulom društvu u kome živimo i vremenu potpuno srozanih vrednosti“.

Andrej Josifovski, kako navodi, svojim dosadašnjim delovanjem pripada tom intelektualnom i umetničkom kružoku.

„Imao je potrebu – bez obzira na svest o tome da smo manjina i da on razume tamu naše svakodnevice kao nedostatak svetlosti – da ih okupi u prostoru koji je oduvek bio oaza za upravo takve „prestupnike“, a zapravo, za ljude sa oreolima“, ističe Božović.

Želeći da podvuče da jedino vredi biti dobar čovek, dosledan u poštovanju odabranih i proverenih vrednosti, kako u svojoj najavi navodi Pijanista, ova izložba je svojevrsni omaž svim tim odabranim likovima, ljudima koji svetlost sa sobom nose i u mračnom ambijentu.

„One koji zdravo misle, gledaju pravo i otvoreno govore, teško da je danas naći među političarima, novinarima, influenserima, kritičarima, jer oni se ne ističu samosnimanjem i selfi ringom, već dobrom koju čine“.

I sam izložen progonu onih koje se drznuo da kritički dotakne, obeleži, isprovocira, Josifovski se ipak ne da zaplašiti.

Stvara i kreativno odgovara na sve što narušava uspostavljenje reda i zakona, a Galerija Haos mu pruža podršku u tome i ovom izložbom slavi „Anđele tame“.

Tekst za ovu postavku Josifovskog napisao je arhitekta Igor Rajković, koji između ostalog kaže:

„Ko su Anđeli tame? Duhovna bića koja posreduju između Boga i ljudi, oličenje dobrote i uzvišenosti koja svojom svetlošću rasteruju mrak, ili su to neki novi heroji? Ima li heroja danas?…

Biti heroj znači i smelo stati ispred drugih, izneti svoje misli i stav, kao i ukazati na izvore tame koje svi prepoznajemo, ali možda nismo dovoljno jaki da se nosimo sa onim najizazovnijim što samo neki od nas mogu.

Ti neki, kao nekada, smelo i hrabro, svetlošću koja zrači iz njih, ponovo potiskuju mrak iz naših života…

Danas, odvažni mladi čovek, svestan vremena u kome živi, spoznaje i razume tamu kao nedostatak svetlosti. Svojim delovanjem u domenu ulične umetnosti osvetljava određene sekvence naših života.

Na sebi svojstven način, postavlja pitanja, daje odgovore, potcrtava vrednosti, ispituje granice lažne prosvećenosti i ukazuje na tamu. On poseduje filter. Razume moderno, ali uči iz prošlosti i kolektivne svesti.

Kako navodi navodi Rajković, ovoga puta, Josifovski vešto spaja alate analognog i digitalnog doba kroz rad i izložbu „Anđeli tame“.

Crtežom krede na tabli beleži, a selfi ringom osvetljava one koji su svojim postojanjem i radom ponovo definisali šta znači biti ljudsko biće.
Trenutak koji živimo svi zajedno ostaje za nama, ali delovanje ostavlja trag za one koji dolaze i postaju – ljudi. Heroj je čovek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari