Izmena u takmičarskom programu Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu 1NP Užice/Foto: N. Kovačević

Umesto predstave „Ja sam ona koja nisam“ Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), na 27. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu, takmičiće se komad „Ajhman u Jerusalimu“ iste pozorišne kuće.

Komad „Ja sam ona koja nisam“ (Mate Matišić/Paolo Mađeli), koji je bio prvobitno izabran da se prikaže u Užicu, neće gostovati zbog, kako je uprava ZKM-a obavestila organizatore Festivala, bolesti glumca.

„Ajhman u Jerusalimu“ („Eichmann u Jeruzalemu“), autorski projekat slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija, nastao je prema motivima istoimene knjige nemačke filozofkinje i teoretičarke politike Hane Arent.

Predstava je premijerno prikazana 2019. godine i, kako navode u ZKM-u, većina pozorišnih kritičara su je proglasili za najvažniji kuturni događaj te godine.

Naslanjajući se na tezu o „banalnosti zla“, koju je skovala Hana Arent, izveštavajući sa suđenja nacističkom zločincu Adolfu Ajhmanu, 1961. godine, navode u ZKM-u, „Lorenci usmerava pažnju na pojedinca kako bi napravio otklon od totalitarnog aparata i otvorio pitanje koje je, bez dileme, temeljno, a koje traži odgovornost za učinjeno“.

Na festvalu, koji će se održati od 1. do 8. novembra u Narodom pozorištu Užice, prikazaće se, po izboru selektora, sedam najboljih predstava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari