„Ajhman u Jerusalimu“ najbolja predstava Jugoslovenskog pozorišnog festivala 1„Ajhman u Jerusalimu“/Foto: Ana Milošević/Danas

Izvođenjem predstave „Rat i mir“ Narodnog pozorišta Beograd i saopštavanjem odluke žirija o tome kome pripadaju ovogodišnji Ardalioni, završen je 27. jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“. Najbolja predstava festivala je „Ajhman u Jerusalimu“ Zagrebačkog kazališta mladih.

Boris Liješević, reditelj poslednje izvedene tamčičarske predstave „Rat i mir“, kojoj je publika dala najvišu ovogodišnju ocenu – 4,84, istakao je da je reč o priči koja „greje dušu“.

„Ima nešto veličanstveno, uzvišeno i toplo u njemu. Kao jevanđelje. Ili kao Sveto pismo. Čovek neprestano vodi rat na svim poljima, a teži miru sa samim sobom. A do mira se dolazi kroz rat. Rat se vodi na bojištu jednako kao i u duši. Rat u svetu počinje od rata u čoveku“, rekao je Liješević posle predstave.

Ova predstava, po odluci žirija, koji su činili arhitekta Radivoje Dinulović, rediteljka Snežana Trišić i teatrološkinja Marina Milivojević Mađarev, osvojila je i Ardalion za najbolju kostimografiju. Nju je osmislila Bojana Nikitović.

„Ajhman u Jerusalimu“ najbolja predstava Jugoslovenskog pozorišnog festivala 2
„Rat i mir“/Foto: JPF „Bez prevoda“

Inače, Ardalion za najbolju predstavu ovogodišnjeg festivala, dodeljen je predstavi „Ajhman u Jerusalimu“ u režiji Jerneja Lorencija i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih za, kako se navodi, hrabar i beskompromisan istraživački i analitički pristup i postupak.

“Predstava nas dovodi do suočavanja sa dubokim posledicama Holokausta koje dosežu do današnjih dana”, navodi se u obrazloženju žirija.

„Ajhman u Jerusalimu“ najbolja predstava Jugoslovenskog pozorišnog festivala 3
„Mesec (dana) na selu/Foto: JPF „Bez prevoda“

Ovoj predstavi pripali su i ardalioni za najbolju režiju, najbolju žensku ulogu, odnosno uloge, jer ravnopravno je dele Katarina Bistrović Darvaš, Mija Melher i Lucija Šerbedžija, ali i Ardalion za najbolju mušku ulogu koji je ravnopravno pripao Dadu Ćosiću, Franu Maškoviću, Pjeru Meničaninu, Rakanu Rusaidatu i Vedranu Živoliću.

Ardalion za najbolju scenografiju, pripao je Andreji Rondović za predstavu „Mesec (dana) na selu“ u produkciji Narodnog pozorišta Užice.

Za ulogu u toj predstavi, Ardalion za epizodnu ulogu dobio je Igor Borojević za ulogu Islajeva, “za snažan i emotivan glumački izraz“.
Specijalna nagrada Ardalion dodeljena je Jeleni Mijović za, kako je žiri naveo, „konsekventno i savremeno dramaturško tumačenje klasičnog dramskog teksta“, takođe u predstavi užičkog pozorišta Mesec (dana) na selu.

„Ajhman u Jerusalimu“ najbolja predstava Jugoslovenskog pozorišnog festivala 4
„Rolerkoster“/Foto: JPF „Bez prevoda“

Ardalion za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike „Avdo Mujčinović“ dodeljen je Teodoru Vinčiću za ulogu Robota Šile u predstavi „Rolerkoster“ u produkciji beogradskog Ateljea 212.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari