Konkurs, na koji je stiglo 210 romana, raspisan je u okviru akcije “Čitalački maraton”, koji je Klet pokrenuo sa ciljem negovanja srpske književnosti za decu i mlade i željom da ih motiviše da čitaju.

Knežević Orlić je rekla da je stručni žiri u uži izbor odabrao osam naslova, a potom je glavni žiri od 142 nastavnika srpskog jezika i književnosti koji predaju u osnovnim školama izabrao pet romana iz užeg izbora i prograsio pobednički. Autorka prvoplasiranog romana dobila je nagradu od 500.000 dinara, a njen roman biće štampan u 20.000 primeraka i besplatno podeljen đacima, članovima čitalačkih klubova, koji su do sada formirani u 270 škola. Ostala četiri romana iz najužeg izbora biće objavljena do kraja godine, a učenici, članovi čitalačkih klubova, takođe će imati priliku da glasaju i izaberu najbolji.

Član stručnog žirija književni kritičar Petar Arbutina je rekao da se iz komentara nastavnika pokazalo da je ova akcija imala smisla, jer su oni prepoznali šta nedostaje aktuelnoj književnoj produkciji. Drugi član žirija Krsta Popovski je naveo da se pet prvoplasiranih romana odlikuje autentičnošću i autorskim pečatom i da se naslanjaju na dobru književnu tradiciju.

Konkurs za narednu godinu biće objavljen nakon Sajma knjiga.