Jednominutni tango - Gorana Dimića 1Foto: SKC Kragujevac

Izložba i promocija knjige crteža „Jednominutni tango“, autora Gorana Dimića biće održana u Galeriji SKC Kragujevac prekosutra od 20 sati. O radovima i knjizi govoriće Vidosav Stevanović – književnik, a izložba će biti dostupna publici do 20. oktobra.

U tekstu kataloga izložbe istoričarka umetnosti Dragica Vuković kaže da je Dimić svoj likovni dar obilato koristio radeći u advertajzing agencijama. On je kao grafički dizajner ostavio značajan trag, najpre u Beogradu, a zatim i u Budimpešti, u koju se preselio devedesetih godina dvadesetog veka gde je učestvovao u marketinškom oblikovanju mađarske postkomunističke scene. Vuković, ovo smatra važnim podacima u prvom redu, „da bi se istakao svedeni likovni jezik u definisanju forme kao nosioca poruke“. Kako podseća „u propagandnoj industriji posebno uspešnima smatraju se radovi koji, iako žanrovski određeni, uspostavljaju originalno i novo likovno čitanje i samosvojnu estetiku“.

– Nije mali broj plakata Gorana Dimića o kojima se može govoriti na ovaj način. Međutim, tema ovog teksta nije još jedna uspešna reklamna kampanja. O njegovoj dugogodišnjoj praksi bilo je reči zbog serije erotskih crteža. Formalnu analizu karakterisale bi upravo osobine koje su pomenute kao deo zanatskog umeća Dimića. Taj pogled na crteže definiše svedenost izraza i jačina poruke ili komunikativnosti rada. Zanimljiva je činjenica da sadržaj nije definisan samom temom, njenom škakljivošću, eksplicitnošću ili pak, jednostavnošću. Crteži su proizvod snažnog intimnog doživljaja koji je nadrastao polje strasti kao primarno osećanje i nastavio da traje kao emocija. konstatuje Dragica Vuković. Prema njenim rečima „ta transformacija čini ove crteže interesantnim novom pogledu nepristrasnog posmatrača.“

– Dimić uspeva da se postavi izvan događaja, da bude i učesnik i posmatrač da bi u crtežu oživeo glavni trenutak intimnog jedinstva i tako ga produžio u liniji vremena – jedna je od mnogih opservacija Dragica Vuković u tekstu „Ljubavni crteži“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari