Jeleni Angelovski nagrada Zmajevih dečjih igara za najbolji roman 1Foto: ZDI

Nagrada „Rade Obrenović“, koju Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre dodeljuje autoru najboljeg romana za decu i mlade, pripala je ove godine Jeleni Angelovski za knjigu „Mika“ u izdanju Službenog glasnika.

Kako saopštavaju iz Zmajevih dečjih igara, ovu odluku je doneo žiri: dr Dragoljub Perić, profesor srpske i južnoslovenskih književnosti, Vladislava Vojnović, književnica i dramaturškinja i Elizabeta Georgieva, književnica i bibliotekarka.

Žiri se rukovodio stavom da knjiga za decu treba da bude estetski objekat koji mladog čitaoca istovremeno zabavlja i poučava, ali diskretno udovoljava i zahtevima nešto starije publike da se ispod fabuliranja otkriva i duboki smisao ispripovedanog.

„Upravo takav je roman „Mika“, sa razvijenim intercitatnim dijalogom s književnom tradicijom i sveukupnom pop-kulturom, uz zdrave doze ekoaktivizma i osvežavajući, a nekorumpirajući optimizam. Reč je o kompleksnoj, zanimljivoj, višeslojnoj priči koja drži čitalačku pažnju od početka do kraja knjige“, rekli su iz ZDI.

Jelena Angelovski kako ističu, izuzetno vešto spaja zadatak knjige (predstavljanje azbuke) sa glavnim junakom i događajima u njegovoj svakodnevici.

Osim inteligentno osmišljenog predstavljanja slova azbuke, ova knjiga donosi sliku života “naših preko”, njihove bitke u novom okruženju, traganja, nedoumica, sumnji.

Knjiga se bavi i socijalnom kritikom, multikulturalnošću, porodičnim odnosima, analizom društva „tamo i ovde“.

Jeleni Angelovski nagrada Zmajevih dečjih igara za najbolji roman 2
Foto: ZDI

I sve to kroz priču dečaka Mike kojem Mika Antić svojim prisustvom i poezijom pomaže da razume svet i shvati probleme s kojima se sreće i koji ga tište.

„Spretno komponovano, pismeno, duhovito, edukativno štivo lepog i bogatog jezika sa uzbudljivim ilustracijama Luke Tilingera koje se savršeno slažu sa pričom“, dodaje se u saopštenju.

Pored nagrađenog, u užem izboru romana iz ovogodišnje produkcije, našla su se i izdanja Kreativnog centra: „Masamba lutalica“ Gordane Maletić i „Novčić sudbine“ Ivane Nešić, IP Laguna: „Bajka o bajalicama“ Vojislava Todorovića, „Serafina Krin i srce sveta“ Aleksandre Filipović i „Eva i njen Roksi“ Srđana Anđelića, i IK Pčelica „Mladunče“ Miloša Mihailovića.

Nagrada će laureatkinji biti uručena 6. decembra ove godine, na svečanosti „Zmajev dan“ u čast godišnjice rođenja Jovana Jovanovića Zmaja.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari