Jezička barijera nije bila prepreka 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović Zaječar

Svojim prvim nastupom u Zaječaru ansambl Narodnog pozorišta „Ivan Vazov“ iz Sofije oduševio je publiku 27. „Dana Zorana Radmilovića“ izvodeći sinoć gorku komediju naravi kroz koju reditelj Jurij Dačev vešto vodi glumce obrađujući večitu temu: ko je Krivac – mi ili vreme.

Autor Krivca inače jednog od najuzbudljivijih i iznenađujuće aktuelnih komada je bugarski pisac Dimitri Dimov, a reditelj Dačev okupio je zvezdanu plejadu glumaca: Stojana Pepelanova, Ilijanu Kodžabaševu, Hrista Češmedžijeva, Viktoriju Kolevu, Pavela Ivanova i Emanuela Škodreva.

-Junake ove predstave muče strahovi, ograničenja, iluzije i klišei s kraja pedesetih godina 20. veka. Ipak, njihova ljudska priroda ne može biti prepoznata samo u tom sukobu. Akteri ove drame poseduju i destruktivnu senzualnost karakterističnu za junake Dimovljevih romana. A ta mana, osim što je težak poklon, nije nešto što se može objasniti vremenom. „Krivac“ je čudan i veoma usamljen komad u bugarskoj drami, sa neobjašnjivom privlačnošću likova, sa neizbežnom katastrofom, sa neproduktivnom iskrenošću. Ipak, naš stalni nesporazum o podeli krivice, naše, tuđe i one koju nam određuje vreme čini ovaj komad vrlo aktuelnim. Od mnogih monstruoznih društvenih anomalija izdvaja se jedna koja kao da se najlakše zaboravlja – licemerna besprekornost, kojom se poriče ili prenebregava nepredvidiva silovitost osećanja, čineći od čoveka računajući deo duga ili korisnosti. Predstava, tako, inspiriše i nagoni gledaoca na putovanje i prema samom sebi, sa šarmom otmenog načina života građana stare Sofije, sa dahom ljubavi i teatralnosti, sa istinom da smo svi skloni da drugima govorimo samo ono što ni sami ne možemo sakriti. – kaže reditelj Jurij Dačev, ocenjujući dramu kao gorku komediju naravi.

Zoranovim brkom za glumca večeri „okitila se“ Emanuela Škodreva za ulogu Glafire. Presrećna zbog nagrade Emanuela Škodreva rekla je da je posebno oduševljena zaječarskom publikom koja je dobro reagovala na predstavu uprkos jezičkoj barijeri, jer su nam jezici slični.Odala je i priznanje organizatorima Festivala jer je , kako je naglasila, jako teško organizovati pozorišni festival i okupiti toliki broj ljudi.

Pored bugarske glumice, priznanje organizatorima zaječarskog pozorišnog festivala odao je i pozorišni reditelj urednik edicije Ars Scena Nebojša Bradić na promociji knjige Suština milosrđa Pitera Bruka održanoj u okviru pratećeg programa festivala.

-Ne bih se usudio da kažem da su ovi „Dani Zorana Radmilovića“ najbolji, ali predstave koje smo imali prilike da vidimo ovih dana, u konkurenciji i grada domaćina , pokazale su visok nivo izvođačke kulture. Publika je dala svoj doprinos i mislim da svi možemo biti spokojni prema razvoju ovog festivala. Programski gledano on je zaista velika inovacija jer uključuje najbolje predstave iz regiona.- kazao je Bradić.

Govoreći o Brukovoj knjizi eseja na temu Šekspirovih komada koje je režirao, Bradić je podsetio da je ona izdata povodom 400. godišnjice Šekspirove smrti pre dve godine u Britaniji i da je ona sticajem okolnosti izašla u Srbiji.

-Ova kratka, ali neizmerno pametna knjiga daje unutrašnji pogled koji osvetljava odnos velikog svetskog reditelja prema najvećem svetskom piscu. Istovremeno, knjiga predstavlja i suštinu svega što je Piter Bruk naučio u svom životu. U svojim intrigantnim detaljima o pozorišnoj istoriji autor pruža veliko zadovoljstvo i zabavu budućem čitaocu. Brukov genije, odmerenost i duhovitost sjaje na svakoj stranici Suštine milosrđa, čulo se na promociji.

Bora Dimitrijević, dugogodišnji direktor Narodnog muzeja u Zaječaru je na ovoj promociji podsetio na odluku TV Novosti iz 1988. godine o utemeljenju nagrade za glumačku bravuru „Zoran Radmilović“ na Sterijinom pozorju. Milan Lane Gutović je bio prvi, a Lazar Ristovski drugi dobitnik ovog prestižnog priznanja. Grad Zaječar se na poziv TV Novosti uključuje 1990. godine u organizaciju dodele nagrada dobitnicima i tadašnji predsednik opštine Zaječar dr Aleksandar Kamenković uručuje nagradu Žarku Lauševiću. Pokreće se inicijativa o organizovanju festivala posvećenog velikom glumcu i 1992.godine održani su 1. „Dani Zorana Radmilovića“ .

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari