Jugonostalgična izložba u Požarevcu 1Foto: copyright Aleksa Vukomanović

U organizaciji udruženja Art Distrikt iz Požarevca u Centru za kulturu Požarevac, uoči Dana Republike (SFRJ), otvorena je autorska izložba „Dizajn iz doba Juge – lična sećanja“, kustoskinje MA istoričarke umetnosti Julije Bašić, prenosi Podunavlje.info.

Kako je danas saopšteno, izložbu čini 15 različitih koncepata a svi oni zajedno nude presek jugoslovenskih dizajnerskih poduhvata nastalih na tlu Jugoslavije, u našim dizajnerskim biroima pri tvornicama i fabrikama: Dizajneri, Kiosk K-67, Logotipi, Supermarket, Velesajam, Turizam, Detinjstvo, Domaćinstvo, Kultura, Moda, Uradi sam, Tehnika, Lična sećanja, Dnevna soba iz ’70-ih, propraćeni deduktivnim panoima, predmetima i video projekcijom starih reklama.

Izložba pre svega ukazuje na glavne postulate dizajna (industrijskog, grafičkog, tekstilnog i product dizajna) u vremenu jugoslovenskog industrijskog preporoda i stvaranja potrošačkog društva od 1950-1980. godina, sa namerom da ukaže na uspešne primere koji izlaze iz striktno zadate hronologije.

Glavni cilj ove izložbe bio je da kroz jugoslovenske primere dobrog dizajna umreži pojedince koji takve predmete čuvaju, kako fizički, tako i u svojim sećanjima te su stoga svi predmeti izloženi na ovoj izložbi isključivo predmeti iz privatnog vlasništva od 30 čuvara sećanja, među kojima je najviše predmeta pozajmio kolekcionar Vojkan Ivković.

Predmeti nisu imali „klasičnu“ legendu, sa godinom proizvodnje i slično, već su bila zapisana lična sećanja vlasnika na taj predmet.

Uz muziku sa Radio Luksenburga i velikog broja posetilaca, izložba je svečano otvorena. Dragi Ivić, direktor Centra za kulturu pohvalio je novu izložbenu praksu i istakao važnost naših dizajnera tog perioda, koji su Jugoslaviji doneli veliki broj inostranih nagrada. Kustoskinja Julija Bašić je svoju zahvalnost za projekat, koji je podržao Grad Požarevac, iskazala svim učesnicima koji su svoje predmete pozajmili, ukazujući i na kvalitet takvih predmeta koji i danas odišu savremenošću.

Bez sagledavanja promena u svakodnevnici radnih ljudi u kojoj su svoje već sada legendarno mesto zauzeli čuvena stolica REX, ISKRIN telefon, bicikl PONY, motor TOMOS, automobil YUGO, sokovi FRUCTAL, Borosane BOROVO, kuhinja MARLES, lampe SIJAJ HRASTNIK, knjige MLADOST, tanjir JUGOKERAMIKA, patike STARTAS, frižider OBOD, pisaća mašina UNIS bilo je nemoguće ispričati priču o „Dizajnu u doba Juge“.

Izložba je otvorena do 8. decembra u Galeriji obojene svetlosti u Centru za kulturu Požarevac. Organizatori, Art Distrikt i kustos izložbe planiraju da izložba dobije putujući karakter i poseti druge gradove. fizički, tako i u svojim sećanjima te su stoga svi predmeti izloženi na ovoj izložbi isključivo predmeti iz privatnog vlasništva od 30 različitih vlasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari