„Kad te bog ritne u stomak“ u subotičkom pozorištu 1Foto: Aleksandar Milutinović (Pozorište Deže Kostolanji)

Predstava „Kad te bog ritne u stomak” po romanu Lovaš Ildiko, a u režiji Andraša Urbana, biće odigrana u sredu, 15. juna, u Pozorišta „Deže Kostolanji“, u 19:30 časova.

Premijera ove predstave prikazana je 8. juna u Novosadskom pozorištu.

Predstava stavlja u centar lik Geze Čata, pisca, slikara, kompozitora i lekara, prikazujući njegov dramatičan život iz ugla njegove majke, supruge i ćerke, ali i samog pisca.

„Nakon što Čat ubije svoju ženu, iza njih ostaje jedno dete, koje je praktično siroče i tek u pedesetim godinama počinje da otkriva svoj identitet. U zrelom životu razotkriva porodične niti i počinje da postoji kao osoba koja je imala neku majku i nekog oca“, priča subotički reditelj Andraš Urban.

„Kad te bog ritne u stomak“ u subotičkom pozorištu 2
Foto: Pozorište Deže Kostolanji

Dvadesetak godina kasnije pojavljuju se i dnevnici Geze Čata, za koje se u Mađarskoj, prema Urbanovom mišljenju, smatra da su najintimnije vođeni dnevnici.

“Kroz priče u njima su nam, figurativno naravno, na bilborde stavljeni najintimniji podaci na primer o tome koliko miligrama morfijuma je Čat konzumirao, kakav mu je bio seksualni život, i slično“, rekao je Urban.

Spisateljica, Ildiko Lovaš, je kazala da su glumci i reditelj, koristeći ovaj tekst, napravili nešto izvanredno.

“Inače sam im potpuno verovala, nisam želela da budem uključena u proces, već sam čekala da vidim krajnji rezultat. Moj utisak je da je ono što nam oni prikazuju na sceni je zastrašujuće, i čak mi se čini da nam pružaju mnogo više od onoga što čovek može da postigne kroz pisanje u svoja četiri zida“, ocenjuje Lovaš.

Dodaje i da zbog toga ovu predstavu smatra izvanrednim darom.

„U nekim trenucima sam bila i šokirana jer sam pomislila da su kroz zajednički rad i razmišljanja saznali iz romana više nego što sam mislila da sam u njemu napisala“, navela je spisateljica.

U predstavi igraju Livia Banka, Gabriela Crnković, Timea Filep, Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Robert Ožvar i Andrea Verebeš.

Predstava je deo programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“, i nastala je u koprodukciji Novosadskog i subotičkog Pozorišta „Deže Kostolanji“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari