Kada Molijer ne govori južnjački 1

U sedmoj deceniji od prvog igranja Molijerove komedije „Žorž Danden“, koju su realizovali glumci tadašnjeg Okružnog narodnog pozorišta, francuski klasik vratio se na pozorišnu scenu regionalnog pozorišta.

– Brak iz računa kao posledica ovdašnjih najnovijih društvenih previranja i izmenjene kulturološke matrice prestao je da bude izuzetak i poprimio je perfidniji oblik. Emotivno licemerje nagriza naše društvo isto onako kao što je nagrizalo u ono francusko doba Molijera, konstatuje reditelj Nemanja Savković, koji je po prvi put radio sa vranjskim ansamblom.

U naslovnoj ulozi pojavljuje se kao gost Đorđe Velimirović, student treće godine Fakulteta dramskih umetnosti iz Prištine sa sedištem u Mitrovici. Pred novinarima je bio skroman, a na sceni mnogo moćniji, jer je suvereno vladao poverenim poslom.

– Imao sam podršku kolega na ovom projektu, iako mi je ovo prva profesionalna uloga u karijeri, rekao je „Danden“ rodom iz Zubinog Potoka.

Reditelj Savković za ovu drugu premijeru u vranjskom pozorištu je angažovao kao goste i vranjanske pozorišne amatere Dušana Tomića i Marka Nikolića. Umetnički direktor ovdašnjeg teatra Bojan Jovanović, igra jednu od epizodnih uloga i zadovoljan je što se ovdašnji profesionalni ansambl vraća u puno kondiciju.

– Uživali smo radeći na novoj predstavi. Svima nama treba još veće angažovanje, jer pozorište je život i efekat. Kada nas neko ne gleda, on ne može ni da nas voli, a ni kritikuje. Zato je jako važno da nastavimo sa još ozbiljnijim radom, a Molijer je bio zahtevan i koristan u toj misiji, kaže Jovanović.

U predstavi, kao nikada do sada dominiraju kostimi koje je osmislila Ivana Mladenović, rođena Vranjanka, a koje je zanatski maestralno po ideji kreirao Vladimir Pekić iz Niša. Moćni Molijer u svom opusu na sceni Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju u predstavi „Žorž Danden“ deluje kao da tekst nije napisan 1668. godine.

„Bora“ u novom formatu

Za jesenje „Borine pozorišne dane“, koji će biti održani od 21. do 26. oktobra, iz vranjskog pozorišta najavljuju niz novina poput uvođenja nagrada za najbolju predstavu, mušku i žensku ulogu, kao i predstavu po oceni publike. O svemu konkretnije nakon što svi predlozi prođu na sednici Organizacionog odbora koji je pod ingerencijom lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari