Kako je popularni TV doktor uticao na jednu od najpoznatijih hip hop pesama svih vremena 1Credit: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Nedavno su vesti javile o smrti poznatog Tv glumca, Dejvida MekKaluma, ali malo ko se dotakao njegove muzičke karijere i toga koliko je on uticao na hip hop žanr današnjice.

MekKalum, koji je umro krajem septembra u 90. godini, najviše se pamti kao glumac koji je preko četiri decenije glumio u gledanim tv serijama, uključujući i njegovu kasniju ulogu dr Donalda „Dakija“ Malarda, mrtvozornika sa naočarima i leptir mašnom u hit seriji „NCIS“ .” Međutim, s obzirom da se bavio muzikom, ljubitelji muzike se ovih dana podsećaju, ili po prvi put čuju njegovu vezu sa jednim od najpoznatijih semplova u istoriji hip-hopa.

Skoro 40 godina nakon objavljivanja B-side pesme sa Mekalumovog drugog albuma, instrumentalne ploče koja se sastoji uglavnom od pop obrada, dens i hip-hop di-džejevi počeli su da sempluju veselu, gitarsku i ritmičnu pesmu „The Edge“.

Najpoznatije pojavljivanje ovog sempla došlo je 1999. godine, kada je Dr. Dre na početku pesme za uvod u „The Next Episode“ nagovestio ovaj zvučan obrazac od 12 nota.

Decenijama pre nego što je MekKalum glumio miljenika obožavalaca „NCIS-a“, on je bio 31-godišnji plavokosi srcelomac, koji je gradio glumačku karijeru nakon što su njegove muzičke aspiracije bile smanjene regrutacijom u britansku vojsku.

U to vreme, glumac je imao uspešnu seriju „Man from U.N.C.L.E.“ pa je studio probao da novonastalu situaciju slave naplati višestruko. MekKaluma su udružili sa producentom, Dejvidom Akselrodom, sa kojim izbacio nekoliko albuma koji su imali određeni uspeh. Albumi su bili instrumentalni, većina pesama na njemu su bile obrade, ali „The Edge“ je ipak original, koji je Akselrod, načinio inspirisan siromaštvom koje je video na turneji po portorikanskim barakama. Napisana je posebno za Mekaluma.

„Samo sam uradio ono što su oni želeli. Napisao sam orkestracije, dirigovao bendom, napravio snimke i divno se proveo“, rekao je Mekalum u intervjuu vezanom za tu ploču za Daily Record 2018.

Iako je Mekalumova slava privukla fanove na njegove ploče, Akselrod je ostao poznat kao muzički genije koji stoji iza hitova. Akselrod, koji je umro 2017., bio je poznat po svom uticaju na hip-hop. Istaknuti umetnici kao što su Wu-Tang Clan, Lil Vejn i Eminem su u jednom trenutku uronili u Akselrodov opus, a 2004. godine, Akselrod je rekao da mu je honorar za „The Next Episode” omogućio da plati orkestar od 26 članova za nastup.

Mekalumova muzička karijera je, u međuvremenu, bila nadjačana njegovim glumačkim ulogama, barem do trenutka kada je Dr. Dre semplovao „The Edge“ za svoj veliki hit „The Next Episode,” zamenivši trube i flaute na za ono sad već kultno Snup Dogovo „La di da di da”. Energični hip-hop hit je 2001. godine dobio nominaciju za Gremi i postao dvostruko platinast u Velikoj Britaniji. Prošle godine, Dr. Dre i Snup Dog su pesmom otvorili svoj istorijski „Super Bowl“ nastup. Mekalum, koji je imao 66 godina kada je njegova pesma semplovana, je naravno zaradio fine novčane zasluge na albumu Dr. Drea.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari