Kakve su kazne predviđene za krivično delo za koje je osumnjičen Dragan Bjelogrlić 1foto FoNet Aleksandar Barda

Zamenik osnovnog javnog tužioca u Nišu Vladimir Stanojević kazao je da je glumac i režiser Dragan Bjelogrlić u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela nasilničko ponašanje, izvršeno tako što je u ponedeljak rano ujutru u hotelu Ambasador, u kojem su smešteni gosti Filmskih susreta, fizički napao režisera Predraga Antonijevića.

Bjelogrlić je “izrazio žaljenje zbog tog događaja”, te mu je OJT, ceneći takve okolnosti, ukinuo meru zadržavanja od 48 sati, izrečenu na dan kada se incident dogodio.

– Žao mi je što sam naseo na grozne provokacije Antonijevića koje traju godinu i po dana, žao mi je što se Antonijević iz ko zna kojih razloga pojavio na festivalu na kojem sam imao dve veličanstvene premijere, žao mi je što nisam izdržao da dostojanstveno ignorišem te grozne provokacije i što je ovo bacilo senku na te premijere, žao mi je što sam to uradio – rekao je Bjelogrlić novinarima u utorak nakon saslušanja u tužilaštvu.

Osumnjičeni glumac i njegov branilac, advokat Goran Draganić, tom prilikom su demantovali pisanja provladinih tabloida da je Bjelogrlić “mučki” napao Antonijevića, navodeći da on to nije učinio ni sa kakvim umišljajem, već je krenuo do toaleta, ali je onda “odreagovao na Antonijevićevo dobacivanje”.

Oni su kazali da je veštačenje jasno pokazalo da glumac u krvi nije imao ni psihoaktivne supstance, a ni nedozvoljene količine alkohola, što su ti tabloidi takođe pisali.

Antonijević je pak kazao da Bjelogrlić “laže” i da ga nije ni na koji način provocirao, a što, kako je kazao, nije ni mogao jer su sedeli u različitim delovima kafe-restorana hotela Ambasador.

On je rekao da mu je Bjelogrlić prišao sa leđa i “iz čista mira” počeo da ga udara u glavu.

Odmah nakon incidenta, na privatnim nalozima na društvenim mrežama pojavio se snimak sa nadzornih kamera hotela, na kojem se vidi kako Bjelogrlić ustaje od svog stola, prilazi stolu Antonijevića i udara ga više puta u glavu, posle čega dolazi do gušanja, koje prekida nekoliko njihovih kolega.

Ubrzo je na društvenim mrežama osvanula i fotografija Antonijevićevog lica, na kojem se sa leve strane vide podlivi i modrice. Mediji su javili da je u Urgentnom centru UKC Niš konstatovano da Antonijević ima lake telesne povrede.

Prema članu 344 Krivičnog zakonika, za nasilničko ponašanje predviđena je kazna zatvora do tri godine.

Ali, ukoliko je nasilničko ponašanje “izvršeno u grupi ili je pri izvršenju dela nekom licu nanesena laka telesna povreda ili je došlo do teškog ponižavanja građana”, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Advokat Boško Ristić kaže za Danas da za ovaj slučaj zna samo iz medija, a da će sankcionisanje osumnjičenog zavisiti od kvalifikacije krivičnog dela i drugih relevantnih okolnosti.

Načelno, okrivljeni za nasilničko ponašanje može biti kažnjen propisanom kaznom zatvora, ali i takozvanim “oprostom” krivičnog gonjenja uz ispunjenje naloženih mera, uslovnom osudom i kaznom zatvora u kućnim uslovima uz nanogicu ili bez nje.

– U zavisnosti od kvalifikacije i težine krivičnog dela, zakon predviđa mogućnost korišćenje prava oportuniteta od strane okrivljenog.

Tužilaštvo može da sklopi nagodbu sa okrivljenim da mu se odloži krivično gonjenje, uz izricanje mera poput učešća u društveno korisnom radu ili uplate određene sume u humanitarne svrhe.

Da bi se to dogodilo, okrivljeni mora da ispuni određene uslove – da nije kažnjavan za isto ili slično krivično delo i da već nije koristio pravo oportuniteta.

To je, dakle, vrsta oprosta krivičnog gonjenja pod uslovom da okrivljeni izvrši naložene mere – kaže Ristić.

On kaže da okrivljenom može biti izrečena i uslovna osuda, ali pod uslovom da je najniža zakonom zaprećena kazna – zatvor u trajanju od šest meseci, koji je u slučaju kvalifikovanog nasilničkog ponašanja ispunjen.

Takođe, okrivljeni bi trebalo da zadovolji i druge zakonske uslove, kao što su onaj da nije osuđivan za isto ili slično delo, da je izrazio kajanje zbog izvršenog dela ili da ima korektno držanje tokom sudskog postupka.

– Ukoliko tužilaštvo ne prihvati dogovor o oportunitetu, može da insistira na kažnjavanju, koje može biti uslovna osuda, ali i kazna zatvora u kućnim uslovima sa ili bez elektronskog nadzora.

Uslov za “kućno” izdržavanje kazne zatvora je da okrivljeni prizna da je izvršio krivično delo, kao i da sud odobri takav sporazum između tužilaštva i okrivljenog, ceneći njegovu zakonitost – kaže Ristić.

Zamenik osnovnog javnog tužioca Stanojević najavio je da će u OJT ovih dana biti saslušan i oštećeni Antonijević, kao i više svedoka događaja. Takođe, biće obavljena i još neka veštačenja, kazao je.

Žrtva nasilja može da se pridruži gonjenju i traži naknadu štete

Advokat Ristić kaže da onaj ko je oštećen u aktu fizičkog nasilja može da se pridruži krivičnom gonjenju, koje inače pokreće tužilaštvo po službenoj dužnosti.

On, takođe, može da pokrene parnični postupak za naknadu materijalne i različitih vidova nematerijalne štete, kakvi su pre svega pretrpljeni bol i strah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari