Kanski festival u mraku? Francuski sindikalci najavljuju isključenje struje, a Makronu 100 dana besa i protesta 1Foto:: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Francuski sindikat CGT Energie, u kom deluju i radnici energetike, obećao je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu proteste u trajanju od 100 dana, tokom kojih bi potencijalno prekinuli snabdevanje električnom energijom velike međunarodne događaje.

Tako da bi Filmski festival u Kanu, Velika nagrada Monaka (Formula 1), turnir Rolan Garos, festival u Avinjonu mogli da završe u mraku.

Sindikalci i demostranti se bune zbog zakona koji podiže starosnu granicu odlaska u penziju sa 62 na 64 godine.

„Makron je obećao da će nas smiriti za 100 dana. Obećavamo mu 100 dana besa i protesta. Nismo se uopšte pomirili“, stoji u saopštenju sindikata a prenosi News in France portal.

Kanski festival u mraku? Francuski sindikalci najavljuju isključenje struje, a Makronu 100 dana besa i protesta 2
Foto: Estelle Ruiz / AFP / Profimedia

„Možda ćemo ostaviti bez svetla Kanski filmski festival, Formulu 1 – Veliku nagradu Monaka, teniski turnir Rolan Garos, pozorišni festival u Avinjonu“, dodali su demonstranti, jer bi svi ovi događaji trebalo da se održe u Francuskoj u proleće i leto.

Problem je nastao kada je sredinom marta francuska premijerka Elizabet Born najavila usvajanje zakona o podizanju starosne granice za penziju sa 62 na 64 godine. To se dogodilo bez konačnog glasanja u Donjem domu parlamenta. Zbog rizika da ne dobije potreban broj glasova u Donjem domu parlamenta, Makron je odobrio upotrebu člana 49.3 Ustava, koji dozvoljava usvajanje zakona bez odobrenja parlamenta.

Kako piše News in France, prema planu vlade, starosna granica za odlazak u penziju u Francuskoj će se od 1. septembra 2023. povećavati za tri meseca godišnje da bi do 2030. dostigla 64 godine. Odluku francuskih vlasti pratili su masovni protesti i sukobi sa policijom, od samo početka razmatranja zakona, a traju do dan danas.

Kanski festival u mraku? Francuski sindikalci najavljuju isključenje struje, a Makronu 100 dana besa i protesta 3
Foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Demonstranti su takođe počeli da se pojavljuju na mestima koja posećuje Makron kako bi ga pozvali da se povuče. Kao odgovor, policija privodi demonstrante, piše News in France.

Kanski festival u mraku? Francuski sindikalci najavljuju isključenje struje, a Makronu 100 dana besa i protesta 4
Foto: Firas Abdullah / AFP / Profimedia

Alarabiya news dodaje da sindikat CGT priznaje odgovornost za dva nestanka struje na aerodromu u Monpeljeu i na koledžu u Erou, tokom posete Makrona, i da najavljuju im je u planu da nastave sa „energetskim poremećajima“ tokom zakazanih putovanja francuskog predsednika Emanuela Makrona.

„Isključenje električne energije biće korišćeno u cilju pobede naših zahteva“, dodali su demonstranti.

Alarabiya news podseća da se od januara širom Francuske održavaju protesti, izazvani neslaganjem ljudi sa novim zakonom o podizanju starosne granice za penzionisanje sa 62 na 64 godine. Makron je u subotu, 15. aprila, potpisao zakon o reformama, što je izazvalo dodatne demonstracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari