Kanski pobednik na otvaranju "Slobodne zone" 1foto: Slobodna zona promo

Ove jeseni, osamnaesti put zaredom, najposećeniji i najveći domaći festival angažovanog filma Slobodna zona ugostiće sve one koji žele da pogledaju najbolje angažovane igrane i dokumentarne filmove iz celog sveta. Novo izdanje festivala otvoriće film Roberta Ostlunda „Trougao tuge“.

U bioskopskim salama Beograda, Novog Sada i Niša publika će moći da pogleda filmove od 3. do 8. novembra, a nakon toga na adresi kinokauch.com cela Srbija će biti u prilici da pogleda deo filmskog programa festivala. Kako od 2005. godine Filmski festival Slobodna zona ohrabruje publiku da preispituje svoje vrednosti, predrasude i podelu odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu u kojem živi, posebna pažnja se stavlja i na selekciju filmskog, kao i uređivanje pratećeg programa Festivala.

Tako ove godine, u potpunom kritičkom ključu prema konzumentskom svetu u kom živimo, film svečanog otvaranja je ovogodišnji pobednik Kanskog festivala – Trougao tuge.
Zlatna palma je po drugi put otišla u ruke švedskog reditelja Rubena Ostlunda, prvi put za film Skver. Ostlund je poznat i po svom ostvarenju Turista. U njegovim filmovima je kritika i pojedinca i sistema, oštre satirične žaoke neće poštedeti nikog, pogotovo ne skorojevići koji za sebe misle da su nedodirljivi.

Ostlund je reditelj koji konstantno nijansira razloge zbog kojih će propasti zapadna civilizacija a britkim humorom i poznavanjem najskrivenijih ljudskih poriva vešto u svojim filmovima gledaoce smešta izvan zone komfora. Tako i u Trouglu tuge, u metaforičnoj priči o sunovratu ljudske rase i kritici kapitalizma, brod kojim smo zaplovli neće nas odvesti baš kuda smo naumili. Vudi Harelson je kapetan ovog broda, po ubeđenju marksista.

A brod plovi u potpunu kritiku površnog, bogatog sveta. U kritiku ostanka bez ljudskosti, kritiku onih ljudi kojima je suma na računu merilo koliko su dobri ljudi, a svi znamo – što veći iznos na računu to manje empatije. I šta biva kada odjednom preživljavanje ne uključuje ništa drugo do set znanja i sposobnosti, šta kada odjednom hijerahija moći bude obrnuta? A sjaj fotografskih bliceva i modnih pisti zamenjen suncem koje nemilosrdno prži na pustom ostrvu? I pokaže se da ruke koje su pozirale u reklamama ne umeju da zapale vatru? Trougao tuge i u naslovu krije simboliku – upravo može biti i ta hijerarhija moći vizuelno predstavljena, tako lako se, zapravo, sve okrene naglavačke, ali je i termin koji ukazuje na nabore između obrva, na čelu, ono što nikako nije prihvatljivo u ovom lažno najsmejanom svetu u kom smo svi bogati i srećni.

Svečano otvaranje Festivala biće 3. novembra u mts Dvorani u 18.30 časova. Više o programu ovogodišnjeg festivala pogledajte na sajtu Festivala slobodnazona.rs i putem društvenih mreža Festivala. Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari