Kikinda: Raspisan književni konkurs Dušan Vasiljev 1Foto: Screenshot

Grad Kikinda raspisao je konkurs za književnu nagradu ‘’Dušan Vasiljev’’, koja se dodeljuje za najbolju knjigu napisanu na srpskom jeziku objavljenu tokom 2022. godine.

Nagrada je osnovana odlukom Kulturno prosvetne zajednice Kikinde još 1997. godine u znak sećanja na delo i značaj pesnika koji je rođen u Kikindi juna 1900. godine.

Žiri će raditi u sastavu: Radovan Vlahović, predsednik, dr Zoran Đerić, potpredsednik i Đorđe Pisarev, član.

“Vasiljev je poživeo samo 24 godine, postigavši da bude jedan od najznačajnijih srpskih modernih pesnika, ekspresionističke ideologije. Posle prekida od nekoliko godina, odlukom Skupštine opštine Kikinda, nagrada je ponovo uspostavljena 2009. godine i tokom proteklih godina nagradu su dobili književnici poput Jovana Zivlaka, Stevana Raičkovića, Jovice Aćina, Milorada Pavića, Milisava Savića, Gojka Tešića, Franje Petrinovića, Davida Albaharija, Zvonka Karanovića, Miće Vujičića i mnogih drugih književnika“, navodi predsednik žirija, književnik Radovan Vlahović.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa. Izdavači i autori mogu poslati dela na adresu Narodne biblioteke ‘’Jovan Popović’’, najkasnije do 1. februara 2023. godine.

U konkurenciji za ovo književno priznanje mogu se naći pesničke i prozne knjige objavljene na teritoriji Republike Srbije.

Nagrada će biti dodeljena 27. marta 2023. godine, na dan smrti Dušana Vasiljeva, ujedno i Dan kikindske Gimnazije koja nosi ime tog velikog ekspresionističkog autora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari