Nenad Kovačević

Osim kulturno-umetničkog programa koji će izvesti osobe sa invaliditetom i njihovi gosti, biće dodeljene nagrade autorima najboljih priloga koji su pristigli na nacionalni novinarski konkurs „Cvet jednakosti“, kao i na literarni konkurs istog naziva koji je namenjen užičkim srednjoškolcima, a koje je to udruženje raspisalo drugu godinu zaredom.

Sveukupni pobednik novinarskog konkursa je Stevo Lapčević iz „Sremskih novina“, kome je pripala i nagrada za najbolji prilog u štampanim medijima, dok je Neveni Vrtulek iz Radio Novog Sada pripala nagrada za najbolji radijski prilog. U kategorijama TV i online – nagrade nisu dodeljene. Cilj toga konkursa je da se podrže najbolji medijski prilozi koji afirmišu socijalni model invalidnosti i aktivizam osoba sa invaliditetom, promovišu njihove potencijale, dostignuća, prava, inkluzivni pristup i kreativnost. Na literarnom konkursu za srednjoškolce prvo mesto je pripalo Vukašinu Sretenoviću iz Tehničke škole, drugo – Nikoli Milovanoviću iz Užičke gimnazije, dok je treća nagrada pripala Vuku Grujičiću, takođe užičkom gimnazijalcu.

Posebno priznanje „Cvet jednakosti“ biće dodeljeno Žarku Jankoviću iz JP „Užice razvoj“, koji se, zajedno sa Tijanom Petrović zalagao za uklanjanje fizičkih barijera za osobe sa invaliditetom u gradu, ali i za postavljanje zvučne signalizacije na semaforima u gradu za slepa i slabovida lica.