Kilijan Marfifoto: Taramount Film

Dobitnik Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu Kilijan Marfi godinama unazad je jedan od najpopularnijih glumaca današnjici, a ova nagrada stiže kao šlag na tortu.

Ipak, Kilijan Marfi je svoju veliku karijeru započeo rodnoj u Irskoj, ali u filmu našeg reditelja Gorana Paskaljevića.

Naš pokojni reditelj poverio mu je ulogu Gasa u svom filmu Kako je Hari postao drvo iz 2001. godine.

Kilijan Marfi je tu ekran delio sa Kolmom Minijem, Adrijanom Danbarom i Keri Kondon, između ostalih, a tumačio je sina koga otac redovno maltretira.

Ova drama govori o čoveku koji je izgubio smisao života i traži ga u stvaranju i pobeđivanju neprijatelja, a Paskaljević se odlučio za tu temu jer je tada nije video u svetskoj kinematografiji.

Za Irsku kao mesto radnje odlučio se na sugestiju supruge Kristin Paskaljević, kao i zbog toga što ima dosta toga zajedničkog sa Srbijom, rekao je reditelj u intervjuu za Vreme 2001. godine.

Film Kako je Hari postao drvo naišao je na dobre kritike, a časopis Varajeti svrstao je Paskaljevića u pet najboljih reditelja godine, podseća Radioaktivni komarac na Fejsbuku.

Što se tiče Kilijana Marfija, već naredne godine glumio je u ostvarenju Denija Bojla 28 dana kasnije, što ga je stavilo na radar drugih reditelja i tako je započeo njegov put ka slavi.

Sada je među najtraženijim glumcima Holivuda, pogotvo nakon Oskara za ulogu Roberta Openhajmera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari