Kladovo: Arheološki muzej Đerdapa u “Noći muzeja” 1Foto: Ivan Radojković

Jedan od dva arheološka muzeja u Srbiji, Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu i ove godine je deo manifestacije “Noć muzeja”. Stalna postavka svedoči o raznorodnim kulturama praistorijskog, rimskog i srednjovekovnog perioda na Dunavu, a kao poseban program za posetioce pripremljeno je tematsko vođenje.

Osnovan s ciljem integralne zaštite arheološke baštine Dunava u oblasti šire regije Gvozdena Vrata – Đerdap i celovitog predstavljanja i promocije ovog značajnog nasleđa, Arheološki muzej Đerdapa svojom postavkom prezentuje praistorijske, rimske, kasnorimske, ranovizantijske ili srednjovekovne nalaze, u hronološkom rasponu od preko 10.000 godina.

U stalnoj postavci je izloženo preko 1.500 prvorazrednih eksponata Zbirke Đerdap sa više od 100 lokacija ove regije i veliki broj eksponata predstavlja istinske raritete, nasleđe koje po važnosti prelazi granice naše zemlje. Najviše ih je iz rimske epohe i ti predmeti svedoče ne samo o rimskom osvajanju Đerdapa, već i o uspostavljanju rimske vlasti u ovoj, tada pograničnoj zoni, kao i o prihvatanju rimskog načina života.

Kladovo: Arheološki muzej Đerdapa u “Noći muzeja” 2
Foto: MuzejiSrbije.rs

Za ovogodišnju “Noć muzeja” ovaj specijalizovani muzej pripremio je za posetioce manifestacije 14. i 17. maja tematsko vođenje “O rimskoj skulpturi – javnoj i privatnoj”.

Manifestaciji se i ove godine priključuje Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo koja je kao poseban program pripremila retrospektivnu izložbu radova arhitekte Marija Jobsta koji “potpisuje” kako zgradu kladovskog Doma kulture, tako i zgradu Arheološkog muzeja Đerdapa.

Retrospektivna izložba, kako kažu Danasu u ovoj ustanovi, dočarava domete poznatog srpskog arhitekte starije generacije, Marija Jobsta.

-Pored panoa na kojem se nalaze fotografije sa opisom, izložbu prati multimedijalno izdanje sa pratećom štampanom publikacijom, u modernom interaktivnom dizajnu – objašnjavaju u Biblioteci “Centru za kulturu” Kladovo, dodajući da će izložba biti otvorena od 13. do 31. maja.

Kladovo: Arheološki muzej Đerdapa u “Noći muzeja” 3
Foto: Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo

Posetioci “Noći muzeja” u stalnoj postavci ove ustanove mogu da vide maketu potopljenog ostrva Ada Kale. Većih dimenzija, ova maketa dočarava nekadašnje ostrvo i naselje na Dunavu u Tekijsko-oršavskoj dolini, između gornje klisure Kazana i nizvodne Sipske klisure, kod ušća reke Černe na granici prema Rumuniji.

Ada Kale su još Rimljani utvrdili i na temeljima tih utvrđenja građena su druga, i ovo je ostrvo često menjalo gospodare. Bilo je srpsko, tursko, austrougarsko i na kraju rumunsko. Potopljeno je 1971. godine izgradnjom Hidroelektrane “ Đerdap 1”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari