Kladovo: Arheološko nasleđe Đerdapa na Danima evropske baštine 1Foto: Dani evropske baštine

Poslednjih deset dana septembra biće u znaku „Dana evropske baštine“, kulturne manifestacije koju je ustanovio Savet Evrope 1991. Punih 18 godina deo ove manifestacije koja afirmiše kulturno nasleđe je i Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo koja ove godine učestvuje sa temom “„Održivo nasleđe – Arheološko nasleđe Đerdapa”.

Ovogodišnja manifestacija Dani evropske baštine biće obeležena temom „Održivo nasleđe“ koja je u kontekstu klimatskih promena, raznolikog kulturnog nasleđa Evrope i Ciljeva održivog razvoja UN do 2030. godine, usmerena kako na ljude, tako i na mesta, odnosno na kontinuitet i učenje iz tradicije, ekološki prihvatljive mere koje organizatori programa, kao i posetioci mogu da preduzmu, ali i na načine na koji izgrađeno i prirodno nasleđe može doprineti održivoj budućnosti, kažu u kladovskoj Biblioteci “Centru za kulturu”.

Objašnjavaju i da će „Održivo nasleđe“ pored izgrađenog okruženja podstaći veće uvažavanje prirodnog nasleđa, kroz programe koji treba da ukažu na strateško upravljanje predelom i očuvanje prirode i biodiverziteta, a odgovorni turizam stavlja u kontekst kontinuiteta tradicija i kulturnih izraza zajednice.

Jedina ustanova kulture u kladovskoj opštini sa ovogodišnjom temom „Održivo nasleđe – Arheološko nasleđe Đerdapa” beleži 18 godina kontinuiteta i učešća u međunarodnoj manifestaciji koja afirmiše kulturno nasleđe na najlepši mogući način.

-Ovogodišnja tema Dana evropske baštine treba da podstakne da veliki broj zdanja otvori svoja vrata kako bi se istražila njihova uloga u održivoj budućnosti. Takođe, istorijska zdanja će pokazati svoj uticaj na očuvanje lokalnih identiteta, kao i na koji način se mogu obnoviti i prenameniti ugroženi lokaliteti korišćenjem tradicionalnih tehnika, veština i materijala u sklopu društveno i ekološki održivog urbanog razvoja – kaže direktorka Biblioteke “Centra za kulturu” Žaklina Nikolić.

Navodi nam da će tokom Dana evropske baštine Biblioteka u Kladovu realizovati nekoliko programa, među kojima je zajednička akcija i učešće na na VII Međunarodnom simpozijumu “Arheologija, kulturno nasleđe i istorija” Regionalnog muzeja “Gvozdena vrata” u susednom gradu Drobeta Turnu Severin u Rumuniji sa temom “Prezentacija projekta Kazan Kult Kladovo”.

Kazan kult Kladovo je međunarodna konferencija koja se punu deceniju posvećena očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, promovisanju njegovog značaja i edukaciji stručne javnosti i lokalne zajednice.

Ovogodišnji je održan pre mesec dana uz učešće domaćih i inostranih stručnjaka.

-Okosnicu ovogodišnjeg Kazan Kulta činilo je sagledavanje potencijala koje nasleđe ima za lokalnu sredinu. I to se pre svega ogleda kroz očuvanje i promovisanje nematerijalnog i kulturnog nasleđa, kroz prizmu menadžmenta u kulturi, u zemlji i inostranstvu, njegovog potencijala za revitalizacije ili kreiranje imidža lokalnih sredina i mogućnostima da doprinese kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku lokalne zajednice i bolje međunarodne vidljivosti. Ova tema je izuzetno važna u ovom trenutku za opštinu Kladovo jer se privode kraju radovi na uređenje tvrđave Fetislam – rekla nam je direktorka Biblioteke u Kladovu.

Tokom Dana evropske baštine u Kladovu će biti upriličeni organizovani obilasci Arheološkog muzeja Đerdapa, srednjovekovne tvrđave Fetislam, ostataka Trajanovog mosta u Kostolu, arheološkog lokaliteta Diana na Karatašu, ratnih memorijala opštine Kladovo i biblioteke koja obeležava 75 godina od formiranja Naarodne knjižnice i čitaonice u susret važnom jubileju, 150 godina od osnivanja čitalaštva na području opštine Kladovo.

Dani evropske baštine, koji se održavaju svakog septembra, deo su velike evropske manifestacije kojom predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari