Kladovo: Počinje izložba filmskih plakata iz fundusa arhive Filmskog centra Srbije 1Foto: Biblioteka Centar za kulturu Kladovo

Filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije kao izložbena postavka „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970” predstavljaju svojevrsni omaž srpskoj kinomatografiji koji će kladovska publika biti u prilici da vidi do kraja jula u galeriji Biblioteke u Kladovu.

Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970” jedan je od brojnih programa kojima Biblioteka “Centar za kulturu”Kladovo ove godine priređuje povodom obeležavanja 75 godina od formiranja prve knjižnice i čitaonice u Kladovu.

Ovu nesvakidašnju izložbu čini pedesetak odabranih plakata filmova koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka i koja predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije među kojima su  „Skupljači perja”, „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”, „Kapetan Leši” i mnogi drugi.

Filmski plakati bili su prvi susret publike sa filmskim ostvarenjem, neka vrsta „umetničke“ interpretacije filma u kojoj je dizajner nastojao da temu filma predoči što efektnijim sredstvima i zadatak im je bio da privuku pažnju potencijalnih gledalaca.

U publikaciji koja prati ovu putujuću izložbu koju je videla publika širom Srbije, prof. dr Jovan Čekić pribeležio je i da su “plakati jugoslovenskog filma iz pedesetih godina, uprkos vladajućoj političkoj ideologiji, u velikoj meri slede nastajanje osnovnih obrazaca „ekonomije pažnje“ koja dolazi sa Zapada, i katkad postižu zadivljujuće efekte”.

-Za sve koji su odrastali uz filmove, plakati su bili neka vrsta putokaza kroz mladalačko doba, duboko urezanih u sećanju. Utoliko ne čudi što su kolekcionari starih filmskih plakata spremni da odvoje ozbiljne sume novca za neke od najatraktivnijih. Filmski plakati su deo mladosti, nezamenjivi toposi krivudave linije odrastanja, koji su formirali čitave generacije u narastajućem medijskom haosu – smatra Čekić.

Po njegovim rečima ni pojava novih kanala distribucije, najpre VHS, DVD-a, potom, mreže i različitih platformi poput Netfixa, nije uticala da filmski plakat izgubi na svojoj važnosti, naprotiv, u digitalnom okruženju samo je postao prilagodljiviji.

-U sveopštoj inflaciji slika, kada brojni algoritmi korisnicima nude nove sadržaje koji su najbliži njihovim interesovanjima, više nema nikakve sumnje da je pažnja ograničeni resurs, pa se samim tim sve više počinje govoriti o „ekologiji pažnje“. Upravo stoga filmski plakati iz vremena kada je film menjao senzibilitet čitavih generacija imaju sve veću kako emotivnu, tako i kulturnu vrednost ocrtavajući obrasce nastanka pismenosti pažnje kao konstitutivnog momenta „nove osećajnosti“ – smatra prof. dr Jovan Čekić.

– Ovaj svojevrsni omaž srpskoj kinematografiji u vidu živopisne izložbe organizuje se u gradu čija publika tradicionalno uživa u filmskim projekcijama bioskopa – kaže za Danas direktorka kladovske ustanove kulture Žaklina Nikolić, dodajući da će Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970” publici biti dostupna do 30. jula u galeriji Biblioteke u Kladovu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari