Kladovo: Uručenja nagrada najuspešnijim na likovnom konkursu „Trajanov most: između mašte i istorije“ 1Foto: Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo

Više od stotinu likovnih radova kladovskih osnovaca stiglo je na likovni konkurs „Trajanov most: između mašte i istorije“, koji je u saradnji sa Bibliotekom „Centar za kulturu“ Кladovo i Opštinom Кladovo, raspisao projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“. Autorima najboljih radova nagrade će biti uručene u sredu, 25. maja na lokalitetu Trajanov most nedaleko od Kladova.

Trajanov most koji se svrstava u red najznačajnijih dela rimskog građevinarstva, sagrađen početkom II veka po naredbi rimskog cara Marka Ulpije Nerva Trajana sa svojih 1.097,5 metara dužine oko hiljadu godinu važio je za najduži most na svetu.

Ostaci Trajanovog mostanalaze se nekoliko kilometara nizvodno od današnjeg Kladova i u sredu, 25. Maja biće mesto na kome će na prigiodan način vođa tima “EU zaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” i predstavnik GIZ-a, Aleksander Bec, predsednik opštine Kladovo, Saša Nikolić i direktorka Biblioteke u Kladovu, Žaklina Nikolić, uručiti nagrade najuspešnim učesnicima na likovnom konkursu„Trajanov most: između mašte i istorije“.

Prema rečima organizatora cilj konkursa bio je da učenici, kroz svoj umetnički izraz i istraživački rad prikažu kako je izgledao Trajanov most.

-Tema likovnog konkursa je zahtevala da učesnici i učesnice upotrebe svoju maštu i uz umetničku slobodu predstave rimski most onako kako ga zamišljaju i da samim tim podrobnije istraže istorijske podatke o mostu i, shodno tome, stvore što realniju sliku o jednom od najvećih mostova na Dunavu. Takmičenje je iz tog razloga ima umetnički i dokumentarni pristup – kažu organizatori ovog likovnog konkursa.

Trajanov most je kladovskim osnovcima bio veoma inspirativan i na likovni konkurs je stiglo više od stitinu radova, a biće nagrađeno deset autora. Zbog velikog interesovanja učenika i izuzetno maštovitih radova, organizatori su odabrali dodatnih šest radova koji će ukrasiti godišnji zidni kalendar Projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari