Knjiga nije hrana, ali je poslastica 1Foto: Biblioteka Centar za kulturu Kladovo

U Srbiji ih nema puno, tek par biblioteka ima bibliobuse zahvaljujući kojima knjige stižu I do čitalaca u udaljenim, seoskim naseljima.

Pokretnu ili biblioteku na točkovima imaju Prijepolje, Aleksinac, Kruševac i Kladovo u kome su se prošle godine “srela” sva četiri bibliobusa. Povod je bio prvi festival bibliobusa koji je inicirala Biblioteka u Kladovu. Godinu dana kasnije Kladovo je domaćin Drugog festivala bibliobusa i međunarodne konferencije na temu “Pokretne biblioteke na putu do udaljenih korisnika”.

-Festival će biti prilika da se jedine četiri pokretne biblioteke iz Srbije ponovo susretnu  i razmene specifična iskustva sa kolegama putujućim bibliotekarima iz Španije, Holandije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Bugarske i ostalima, sa željom da uspostave partnerstva.Cilj festivala je da se široj javnosti predstave prednosti organizacije pokretnih biblioteka koje stižu do udaljenih korisnika na određenoj teritoriji, kao i da se istakne važnost i opravdanost njihovog postojanja i podstakne razvoj postojećih – ali i budućih bibliobusa, jer je tendencija razvoja očigledna. – objašnjava direktorka Biblioteke “Centra za kulturu” Kladovo Žaklina Nikolić, dodajući da je povod ponovnog okupljanja porodice putujućih bibliotekara deset godina rada bibliobusa u Kladovu.

Učesnici stižu sutra i na dunavskom keju kod Biblioteke biće parkirani bibliobusi. Stručni skup počinje u četvrtak i tokom prepodneva svoja iskustva u radu pokretnih biblioteka podeliće bibliotekari iz Kladova, Biblioteke “Vuk Karadžić” iz Aleksinca, Narodne biblioteke Kruševac, Biblioteke “Vuk Karadžić” Prijepolje, Univerzitetske biblioteke “Goce Delčev” iz Štipa (Severna Makedonija) i Centra za kulturu iz Bijelog Polja (Crna Gora), a biće reči i o konverziji vozila u pokretnu biblioteku. Zbog pandemije, jedan deo učesnika uključivaće se u rad koneferncije onlajn. Među njima su putujući bibliotekari iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica (Hrvatska), Knjižnice „Ivana Potrča“ Ptuj (Slovenija), Kantonalne i univerzitetske biblioteke u Bihaću (BiH), Gradske knjižnice u Rijeci (Hrvatska),  Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar (Hrvatska) i Javne biblioteke „Csorba Győző“, Pečuj (Mađarska).

-Programom je predviđeno i emitovanje filmova delagacija koje nisu u mogućnosti da prisustvuju skupu zbog pandemije Kovid-19  o festivalima bibliobusa iz Španije, Holandije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije i bibliobusima iz Rumunije i Bugarske. – objašnjava Žaklina Nikolić.

Drugog dana konferencije  Nika Čabrić iz  Bibliobusne službe u Republici Hrvatskoj predstaviće rad „Na cesti od 1969. godine“ čiji je autor zajedno sa Ljiljanom Vugrinec, knjižničarskom savetnicom,  Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“, Koprivnica I Vladimirom Vranješevićem, dipl. knjižničarom iz Bibliobusne službe Vukovarsko-sremske Županije.

Organizatori su mislili i na najmlađe, za  koje je pripremljen književni program „Čitanje u boci kovida“ književnika Mirka Markovića, a Izložbom postera o Departmanu Vandeja u Francuskoj kladovska Biblioteka podseća na donatora bibliobusa.

Drugi festival bibliobusa I međunarodna konferencija biće održani od 14. do 16. oktobra, a podržali su ih  Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i osnivač kladovske  biblioteke, Opštine Kladovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari