Naš list pokrenuo je preko svoga dopisništva u Vranju akciju prikupljanja knjiga za otvaranje Bolničke biblioteke pri Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju reumatskih bolesti pri gradskoj opštini Vranjska Banja.


– Nama je posebno drago da je na ovaj način jedan ugledni nacionalni dnevnik, kao što je to list Danas, pronašao pravi način da na svoj medijski način pomogne našoj ustanovi koja iz godine u godinu ima sve veći broj pacijenata, a pritom radi u okviru jedne od najstarijih i najlekovitijih srpskih banja. Mi iz godine u godinu imamo sve veći broj pacijenata, ali do sada nismo imali bolničku biblioteku, pa je ova akcija utoliko značajnija jer želimo da modernizujemo našu ustanovu – kaže za naš list dr Zoran Milosavljević, direktor Specijalne bolnice u Vranjskoj Banji sa najtoplijom vodom u Evropi za lečenje reumatskih bolesti.

– Pozdravljamo akciju Danasa, jer to je jedinstven primer kako uz malo dobre volje možemo biti posvećeni kulturi, a na taj način promovisati i kulturu čitanja koja je u zaboravu na jugu Srbije – kaže predsednica gradske opštine Vranjska Banja dr Slavica Sotirović.

Akciju su u podržali NVO Odbor za ljudska prava iz Vranja i SOS telefon za žene žrtve porodičnog nasilja za Pčinjski okrug, koji su već organizovali slične akcije „Knjiga za zatvor“, kao i akciju osnivanja biblioteke u Prihvatilištu za žene žrtve porodičnog nasilja.

– Otvaranjem male biblioteke koju će koristiti naši pacijenti, za šta je odvojen poseban prostor, obeležićemo simbolično i sto godina od donošenja prvog Zakona o banjama u Srbiji – zaključuje dr Zoran Milosavljević. Biblioteka bi trebalo da bude otvorena početkom juna, kada Vranjska Banja i bolnica obeležavaju svoj dan.

Podrška akciji

U realizaciju ideje za otvaranje biblioteke pri Specijalnoj bolnici u Vranjskoj Banji uključila se redakcija našeg lista, Odbor za ljudska prava iz Vranja, lokalne „Novine vranjske“, regionalna Radio-televizija Vranje, novinar Radoman Irić, pisac Žikica Dimitrijević, kao i članovi Udruženja književnika Vranja, portal Južne vesti. Knjige se mogu dostaviti svakoga dana u prostorije dopisništva Danasa u Vranju od 10 do 13 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari