Književni festival „Na pola puta“ u Užicu, od 24. do 27. oktobra 1Foto: N. Kovačević

Šesnaesti književni festival „Na pola puta“, koji okuplja pisce iz regiona, održaće se u Užicu od 24. do 27. oktobra.

Tokom festivala pisci se druže sa učenicima, drže predavanja u Užičkoj gimnaziji u okviru redovnih časova književnosti, a uveče u Narodnom pozorištu Užice javno čitaju svoje tekstove i razgovaraju sa publikom.

Gosti Užica, kako je najavljeno, biće Rumena Bužarovska, Damir Karakaš, Stefan Janjić, Frida Šarar, Đurđica Čilić, Nanad Veličković i Dejan Ilić.

U okviru pratećeg programa prikazaće se dokumentarni film „Povatak u Višegrad“. Biće to srpska premijera kojoj će prisustvovati rediteljka Juie Biro i glavni akteri filma. U holu Narodne biblioteke Užice je najavljena i izložba radova Midhata Kapetanovića „Bratstvo-jedinstvo“.

Naziv festivala, čiji cilj je da prezentuje savremenu regionalnu književnu produkciju, njene etičke i estetske domete i podstiče čitalaštvo među mladima, simbolično ukazuje na to da je Užice na pola puta od Beograda i Sarajeva.

Književne susrete, koji su osnovali Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, i Nenad Veličković, pisac i univerzitetski profesor iz Sarajeva, organizuje Užička gimnazija, Užička književna republika, Narodno pozorište i Narodna biblioteka Užice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari