Književno-dokumentarno veče u Sevojnu 1

Udruženje osoba sa invaliditetom Minimas iz Sevojna, prirediće večeras u 20 časova, u Gradskoj opštini Sevojno Književno-dokumentarno veče, čiji učesnici će biti Dejan Ristić i dr Tatjana Brzulović Stanisavljević.

Beogradski istoričar Dejan Ristić predstaviće svoju knjigu „Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838- 1941“, u kojoj je predstavio istoriju i nacističko bombardovanje Narodne biblioteke Srbije u Drgom svetskom ratu, ali i uništavanje nacionalnog fonda tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Uz predstavljanje te monografije, biće prikazan i dokumentarni film „Sećanja iz pepela“, reditelja Marka Savića, koji je nastao u produkciji „Filmskih novosti“, za koji je scenario napisao Ristić na osnovu svoje monografije i koji preipsituje naš odnos prema kulturnim nasleđu.

Dr Tatjana Brzulović Stanisavljević iz Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu, predstaviće dve svoje knjige – „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića“ i „Izabrana pisma književnika“, koje su nastale na osnovu njenog proučavanja arhivske zbirke Joce Vujića, koju je on zaveštao državi i koja se čuva u toj biblioteci. Uz obilje dokumenata, autorka u svom prvom delu portretiše kneza Miloša Obrenovića kao brižnog oca i ambicioznog državnika, dok u drugoj knjizi, takođe na osnovu dokumenata, predstavlja značajna imena iz istorije jugoslovenske klnjževnosti.

Književno-dokumentarno veče je deo projekta „Otključavanje svetla“, kojim Udruženje osoba sa invaliditetom Minimas iz Sevojna nastavlja da, osim kontinuiranog rada na portalu Pazaž, organizuje značajne i vredne kulturne programe u okviru njihove namere o aktivnoj socijalnoj i kulturnoj inkluziji osoba sa invaliditetom. Takvom vrstom angažovanja, Minimas značano doprinosi unapređenju kompletne kulturne scene u lokalnoj zajednici, jer su programi koji se organizuju namenjeni svim građanima Sevojna i Užica.

– Naša misija da implementacijom kulture u društveni život i nastojanje da kulturu učinimo sastavnim delom i potrebom svakog pojedinca, u skladu je sa našim stavom da kulturno informisan i edukovan čovek postaje, ne samo samosvestan, siguran i društveno koristan, već i sklon empatiji, kao osobini kojom život u zajednici usvaja tolerantnost, razumevanje i dijalošku otvorenost za socijalno odgovorno postojanje – istakla je Milunka Nikolić, predsednica Udruženja osoba sa invaliditetom Minimas.

Značaj projekta je prepoznala Gradska opština Sevoijno, koja ga je finansijski podržala na konkursu, a predstojeći progam Književno-dokumentarno veče je pomogao i Grad Užice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari