Dušan ČavićDušan Čavić/Foto: A.K./ATAImages

Dušan Čavić, novinar i aktivista postavio je nedavno pitanje gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću „gde ste pred Ribnikarom da se poklonite senima mrtve dece“, na konferenciji za medije i dobio niz uvreda.

Revoltiran, Šapić mu je povišenim tonom odgovorio: „Slušaj me sad dripčino jedna… slušaj me sad dripčino jedna. Ušao sam u svaku školu, samo se nisam slikao, dripčino… Pa nisam se slikao magarče jedan nevaspitani“.

Dobra stvar kod homo sapiensa je u tome što je većina sposobna da napravi distinkciju, te da nije svaka uverda uvredljiva, već zavisi od toga ko ju je uputio i zašto.

Novinarstvo u Srbiji čest je primer toga, jer se neretko na postavljeno pitanje nadležnima, od funkcionera umesto konkretnih odgovora čuju spinovanja i neumesno vređanje. To je uglavnom adekvatan pokazatelj da je postavljeno pitanje „ubolo srž“.

Čaviću ovo nije prvo pogađanje srži. On sa kolegom, kasnije i kumom, Dušanom Šaponjom već tri decenije pravi emisije i dokumentarne filmove koji se uglavnom bave fenomenima srpskog društva, ljudskim pričama, socijalnim i zabavnim temama sa dozom svojevrsnog i specifičnog humora.

Prva od tih emisija, serijal Ciklotron premijerno je emitovan na TV B92 2001. Odatle se posebno izdvojila kultna epizoda Pipači hleba, sa sjajnim prijemom kod publike.

Čavić i Šaponja su autori aktuelne emisije Marka Žvaka, koja je više puta nagrađivana u zemlji i inostranstvu. Ona iz autentičnog ugla i stila pokriva teme koje se često bave marginalnim (kulturnim) pojavama i interesantnim ljudima.

Za emisiju Marka Žvaka na Međunarodni dan ljudskih prava 2020. godine Čavić i Šaponja osvajaju nagradu „Dobar primer Novog Optimizma“

Njihov prvi celovečernji dokumentarni film Biba Struja iz 2012. godine donosi im nagradu za najbolji srpski dokumentarni film na festivalu Beldocs. Nagradu su poneli i za film PRC na festivalu u Banja Luci.

Ko je jedan od autora kultne emisije Marka Žvaka – Dušan Čavić?

Glumac, reditelj, producent i novinar Dušan Čavić rođen je 7. novembra 1974. godine a odrastao u novobeogradskim blokovima.

Glumu je diplomirao na Akademiji umetnosti u klasi profesorke glumice Ružice Sokić. U glumačke vode prvi put je zaronio kao devetogodišnjak kada je u Ateljeu 212 glumio u Leti u goru kao ptica. Kasnije uloge ostvario je u filmu Munje! ali i u serijalu Mile protiv tranzicije, gde je otelotvorio nekoliko epizodnih likova. Prilikom služenja vojnog roka zaigrao je i u produkciji „Zastava filma“. Snimio je kratke filmove Džombometar i Vojnički pasulj.

U jednom od intervjua za Danas kao omiljeni trenutak naveo je basket sa sinom.

– Slobodnog vremena malo imam. Uglavnom ga trošim muštrajući sina da bacamo Aerobie frizbi ili da igramo basket – kazao je Čavić tom prilikom.

Aktivan je u neformalnom udruženju građana ZaNašKej koje se bori za uređenje Savskog keja u skladu sa željama i potrebama građana.

Inače, ovo nije prvi put da se Čavić susreće sa gradonačelnicima Beograda. Kada mu je 2017. godine Siniša Mali, tada gradonačelnik, pružio ruku kako bi se rukovali, Čavić je odbio, uz komentar: “Ne bih.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari