Dušan Čavić i Dušan Šaponja: Idealan slobodan dan - radni dan i da je pusto 1Foto: Privatna arhiva

Razgovarali smo sa autorima emisije „Marka žvaka”, koji su nam otkrili svoje omiljene trenutke, mesta u gradu, jela, destinacije i preporuke iz domena kulture.

Dušan Čavić: „U ligeštulu na terasi ujutru buljim u jednu krošnju“

Basket sa sinom

 • Slobodnog vremena malo imam. Uglavnom ga trošim muštrajući sina da bacamo Aerobie frizbi ili da igramo basket.

Pogled sa terase

 • Nije redovno, ali kad god postignem ujutru sednem u ligeštul na terasi i buljim u jednu fenomenalnu krošnju drveta koje se nalazi podne moje zgrade. To mi čini dobro.

Trčanje na Košutnjaku

 • Volim u Košutnjaku da trčim kroz šumu putićem koji se naziva Staza zdravlja. Od kafića mi je nekada davno bio omiljeni Krojač, sada je više to usput, gde me put nanese. Volim i dobre kafe u mom kraju, Coffee Time i KafaSutra.

Nekoliko predjela bez glavnog jela

 • Omiljena hrana su mi jagnjeće pečenje i škampi na buzaru. Buzara da je bela. U restoranima sve više naručujem po dva, tri predjela, bez glavnog jela. Slabo nam je povrća u jelima. Restorani koje volim u Beogradu su Stari pingvin, Pod lozom, Durmitor i Šaran.

Istra i južna obala Krita

 • Omiljen mi je otok Vis. Ovog leta sam bio u Istri i na Kritu, na njegovoj južnoj obali, gde je mirnije i manje gužve u odnosu na sever.

Idealan slobodan dan

 • Da je radni dan pa da je pusto – šetnja po Adi, uzduž i popreko, ručak ili u Gavezu ili Na kraju sveta. Ćebe na travu, knjiga u šake. 

Filmovi u bioskopu

 • Poslednje što sam gledao u bioskopu su filmovi Joker i Elvis“. Doživljaj filmskog dela u bioskopu je sušta suprotnost trendu gledanja serija i filmova po platformama u kućnim uslovima. Em se zaustavlja kad kome od ukućana dune, em su filmsko platno, zvuk i atmosfera dvorane posebno i prelepo iskustvo. Što se izbora tiče, preferiram majstore generacije Hitchcocka i Houstona.

Repertoar star 30 godina

 • Slabo sam odmakao od repertora kog sam slušao pre trideset godina. Primus, Mudhoney, Pixies, Disciplina Kičme… Od domaćih mlađih autora mi se dopada Mitsko biće.

Preporuke knjiga

 • Toplo preporučujem sledeća divna dela: Gubilište Čingiza Ajtmatova, Istočno od Raja Džona Štajnbeka, Jevanđelje po Isusu Hristu Žoze Saramaga, Midlseks Džefri Judžinidisa i Psihološke osobine južnih slovena Jovana Cvijića.

Dušan Čavić i Dušan Šaponja: Idealan slobodan dan - radni dan i da je pusto 2
Foto: Privatna arhiva

Dušan Šaponja: „Volim da vozim bajs tamo gde me neće kola zgaziti“

Igrica na telefonu

 • Vremena sve manje, kad uhvatim momente bleje”, uglavnom igram jednu debilnu igricu na telefonu, da joj ime ne pominjem, sramota, imam skoro 50 godina.

Kineska hrana i bajs

 • Volim da odem da kupujem kod kineza hranu u njihovom supermarketu i da vozim bajs gde neće kola da me zgaze.

Džigerica, jagnjeće pečenje, crno vino…

 • Najčešće naručujem džigericu jer je kući ne pravimo uopšte, a volim je. Mleveno meso izbegavam jer ne znam šta će da mi stigne ako nije baš provereno mesto. Volim brudet, ali njega je teško naći da je dobar i na moru po konobama. Ovom prilikom izdvojio bih klasiku – pečenje jagnjeće kod Uzelca na Hipodromu, baš mi se jede, a stvarno je dobro. Od pića vino crno volim, a i sam ga pravim, pivo neko craft, može Dogmino. Od rakija volim iz domaće neformalne prozvodnje, šljivu od deda Miloja iz Kragujevca, kajsiju od Kaplara sa Kosmaja, bez miksovanja naravno.   

Paleohora na Kritu

 • Mesta za letovanje – skoro pa bilo gde na moru. Samo nek je slano, da nema grotla, jedini cilj je ostati što duže. Naravno, to je nemoguće zbog pravljenja trulih kompromisa sa životom i obavezama. Grčka dominira, ali ne bunim se ni za Albaniju, Crnu Goru, Dalmaciju… Omiljeno mesto mi je Paleochora na Kritu, tu bih možda i živeo.

Mini golf na Adi sa klincima

 • Idemo s klincima da vozimo bajs po Adi, iscepamo i mini golf, opalimo ćevape tu negde (Goja nam je daleko), uveče briškula pa kuntavela.

Beli lotos i Škola roka“

 • U eri gde smo zatrpani serijama preporučujem Beli lotos“ (The White Lotus),  HBO mini seriju od šest epizoda koja se dešava u hotelu na Havajima. Prikaz sveta u kome živimo kroz odnos uglavnom bahatih turista i lokalnog osoblja. Sve pršti od crnog humora, obavezno gledati pred odlazak na odmor. Od istog autora, Majk Vajta, ovog puta u ulozi scenariste, ko nije gledao obavezno da pogleda film Školu roka (School of Rock), remek delo sa Džek Blekom u glavnoj ulozi. Da zabiberim još malo sa serijama, Vodič kroz život sa Džonom Vilsonom” (How To with John Wilson). Dve sezone dokumentarne serije od po šest epizoda, u svakoj epizodi obrađuje neki fenomen, često bizaran i vraća me u vreme kada smo pravili Ciklotrone, možda bi ličili na tu seriju da smo ih snimali po Njujorku.  

Nova srpska scena

 • Od muzike, trenutno je na tapetu malo nove srpske scene – Sitzpinker, Protopip, Gazopazorp, Koikoi, Sveta Pseta, Ubili su batlera, Mitsko biće (njegovo vreme tek dolazi).  Uvek aktuelni Nick Drake, Wayne County su tu negde u kolima da me podsete šta valja.

Zbirka Radmile Petrović

 • Preporučujem pesme Radmile Petrović Moja mama zna šta se dešava u gradovima” i priče U malu je uša đava” Tisje Kljaković Braić.

Dušan Čavić i Dušan Šaponja: Idealan slobodan dan - radni dan i da je pusto 3
Foto: Privatna arhiva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari