Konkurs do kraja iduće nedelje 1Foto: FoNet / Nenad Djordjevic

Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije trebalo bi da se zaseda u utorak, 10. decembra, radi zvaničnog usvajanja izmena Statuta najstarije ustanove kulture u Srbiji koju je prošle nedelje odobrilo Ministarstvo kulture i informisanja.

Profesor Veljko Brborić, predsednik UO NBS, izjavio je za Danas da bi konkurs za novog upravnika NS trebalo da bude raspisan do kraja iduće nedelje.

To će biti drugi konkurs za izbor novog upravnika nacionalne biblioteke. Prvi koji je bio raspisan 8. aprila, zbog „uočenih nepravilnosti“, Ministarstvo kulture je poništilo. Istovremeno je najpre naložilo UO NBS da raspiše novi konkurs u roku od 30 dana, da bi naknadno zatražilo i promenu Statuta NBS i to u delu koji se tiče uslova za izbor upravnika.

Od pet kandidata na prvom konkursu u uži izbor ušli su bivši upravnik i sadašnji v. d. upravnika pisac Laslo Blašković i načelnik Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije u NBS Milorad Vučković. Vučković je u međuvremenu otišao u penziju krajem novembra.

Iako je profesor Brborić više puta izjavio da su promene dva člana Statuta „kozmetičke, a ne suštinske prirode“, u NBS strahuju da se u novoj verziji ovog dokumenta uslovi za izbor upravnika proširuju i otvaraju mogućnost ne samo za „nameštanje“ konkursa nego i za njegovo obaranje, imajući u vidu Zakon o kulturi.

Do sada se od kandidata za upravnika NBS, između ostalog, tražilo „najmanje deset godina radnog iskustva u oblasti kulture – ustanove kulture i/ili slobodna stvaralačka delatnost ili nastavno-naučnim ustanovama društveno-humanitarnog smera, od čega najmanje četiri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja u ustanovama kulture ili nastavno-naučnim ustanovama društveno-humanističkog smera“.

Izmenom člana 30 Statuta NBS, u koju je Danas imao uvid, od kandidata se traži „najmanje deset godina radnog iskustva u kulturi, od čega najmanje četiri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja u kulturi ili najmanje deset godina radnog iskustva u nastavno-naučnim ustanovama društveno-humanističkog smera, od čega najmanje četiri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja u kulturi ili nastavno-naučnim ustanovama“.

U NBS ukazuju da je „problem“ u izbacivanju reči „ustanova“ iz nove formulacije, čime se uslovi znatno proširuju za kandidate van bibliotečke struke.

Pojedini krugovi u NBS strahuju da se izmenama u Statutu NBS previđa da Zakon o kulturi od kandidata za direktore ustanova izričito traži visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u struci, u ovom konkretnom slučaju u bibliotekarstvu, dok bi šire tumačenje „kulture“ moglo da bude povod za eventualna nova obaranja konkursa.

Na sve pravne dileme pokrenute izmenom Statuta NBS koja je, kako se priča, pre novog upravnika iznenada dobila i novi automobil, profesor Veljko Brborić odgovara tvrdnjom da „uslovi za izbor upravnika nisu proširivani nego samo precizirani“. Prema njegovim rečima, to će se videti i u uslovima konkursa koji UO iduće nedelje treba da raspiše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari