KPGT Ljubiše Ristića postaje gradsko pozorište 1Foto: KPGT - Kazalište Pozorište Gledališče Teatar

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je gostujući na jutarnjem programu TV Hepi da će grad Beograd preuzeti osnivačka prava nad pozorištem KPGT Ljubiše Ristića.

– Ljubiša Ristić je najveći jugoslovenski i srpski pozorišni reditelj modernog doba, a KPGT je njegov životni projekat i jedan od najvećih u našem pozorištu koji postoji 42 godine. Ponosan sam jer poslednje dve godine ovo pozorište ima kontinuiranu podršku grada Beograda. Ovo pozorište koje ima svoju scenu u Staroj šećerani, okuplja mlade glumce i posle četiri decenije, predstavlja pozorišnu avangardu i jedinstvenu pojavu u našoj kulturi – rekao je Vesić, prenosi BeoInfo.

On je objasnio da se prošle nedelje dogovorio sa osnivačem KPGT Ljubišom Ristićem da tokom 2021. Godine, a najkasnije do 1. jula Grad Beograd preuzme osnivačka prava nad ovim pozorištem.

–  Kao i u slučaju Teatra Vuk, Grad Beograd će pokrivati troškove rada pozorišta i projektno finansirati predstave. Svojevremeno je Grad Beograd, istom principu, preuzeo Zvezdara teatar. Preuzimajući osnivačka prava Grad će obezbediti da ovo alternativno pozorište normalno radi. Pred toga, pozorište se nalazi u Šećerani koja će do kraja godine izmenom Plana generalne regulacije Grada Beograda biti proglašena prostorom namenjenom za kulturu, obrazovanje kao i kreativnu industriju i inovacije. Grad će otkupiti Šećeranu a potom će zgrade koje su ti nalaze biti rekonstruisane prema projektima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tako će ovaj nekada industrijski objekat postati novi kulturni centar našeg grada a najvažniji sadržaj će biti upravo KPGT –  objasnio je Vesić.

On je istakao da je ova odluka zahvalnost grada Beograda Ljubiši Ristiću za sve što je učinio za kulturu našeg grada i zemlje.

Vesić je naglasioda Grad Beograd ulaže u kulturu više od četiri odsto budžeta što je nekoliko procenata više od drugih glavnih gradova u regionu.

– Kada govorim o tim ulaganjima ne računam novi Muzej grada čiju izgradnju počinjemo na proleće, a koji će koštati oko 20 miliona evra, novi teatar „Bojan Stupica” čija je vrednost osam miliona evra, novu gradsku galeriju na Kosančićevom vencu koja će koštati oko dva miliona evra i rekonstrukciju pozorišta „Dadov” čija je vrednost malo veća od milion evra. Svaki dinar uložen u kulturu je ulaganje u budućnost. Kada bismo mogli davali bismo više mada Beograd poslednjih godina ulaže u kulturu više nego ikada decenijama unazad – poručio je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari