Kuda ide ULUS? 1Foto: Facebook /Dragica Nikolić

Burne reakcije na poteze uprave Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) među članstvom te organizacije povod su za debatu Quo vadis? ili O ukusima se raspravlja, koja će biti održana u utorak od 19 sati u Kulturnom centru Baraka.

Debata je zamišljena kao konstruktivan dijalog suprotstavljenih strana unutar samog udruženja neophodnog da bi se ustanovilo u kojem smeru ULUS zapravo ide.

– Na osnovu nekoliko spornih odluka ULUS-a, relativizujuće retorike za javnost, organizovanja nižerazrednih izložbi u ULUS-ovim izložbenim prostorima, kršenja Statuta u više navrata, neadekvatnog i neažuriranog obaveštavanja svojih članova o aktivnostima udruženja, stiče se utisak da ULUS funkcioniše u interesu svih sem samih umetnika, zbog kojih nominalno i postoji.

Sve ovo dovelo je do toga da umetnici počnu da napuštaju svoje matično udruženje, da se samoorganizuju i osnivaju nova udruženja, preko kojih bi ostvarivali svoja prava iz okvira struke, koja nisu u stanju da ostvare preko ULUS-a odnosno, do potpune apatije starijih članova, koji nisu obučeni da se bave pitanjima koja nemaju dodirnih tačaka sa umetnošću“, naveli su organizatori debate ULUS, Quo vadis?, koju će moderirati samostalni umetnik Arion Asllani.

Među povodima za debatu je i nedavna vest da je Upravni odbor ULUS-a predložio suprugu bivšeg predsednika Srbije Dragicu Nikolić za počasnog člana tog strukovnog umetničkog udruženja, osnovanog 1919. u Beogradu, koje se, pored organizovanja izložbi, bijenala i trijenala, bavi i radom na unapređenju socijalno-pravnog statusa svojih članova, kao i angažovanjem na rešavanju, odnosno poboljšanju materijalnog, stambenog i ateljeskog pitanja članova, što je definisano Statutom.

Šta je starije – Upravni odbor ili Skupština ULUS-a? Da li je ULUS-u potrebna regeneracija ili reorganizacija? Da li je moguće dobiti status samostalnog umetnika bez članstva u strukovnom udruženju? Umetnički savet ili Programski savet? Sistemsko rešavanje finansiranja ULUS-a? Da li je ULUS-u potrebna profesionalna plaćena uprava ili umetnici, članovi Udruženja, treba da nastave taj posao? Umetničke sekcije u Udruženju, za ili protiv? Stalno zaposleni kustos ili kustos po projektu (konkurs)? ULUS kao verska ustanova (krsna slava, bijenale crkvene umetnosti), obojena nacionalna ustanova (izložbe ruskih akvarela, ruska zastava na pročelju Cvijete) ili građansko strukovno udruženje? Šta se dešava sa komisijom za dodelu ateljea i da li je ULUS-u potrebno stalno telo koje se bavi pitanjem umetničkih ateljea? Zašto mladi umetnici ne žele povezivanje sa ULUS-om?. To su neka od predloženih otvorenih pitanja za debatu u KC Baraka (Makedonska 42, ulaz iz Nušićeve). U pauzama je najavljen „intermeco“ iznenađenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari