Kulturno nasleđe za budućnost 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Upravnica Zadužbine „Ilije M. Kolarca“ Jasna Dimitrijević i šef Sektora za informisanje, komunikacije i medije Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Pol Andri Prese otvorili su večeras izložbu fotografija „Putovanje kroz kulturno nasleđe“, u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa.

Dimitrijević je rekla da je Kolarčeva zadužbina zaštićeni spomenik kulture, koji ove godine obeležava 140 godina rada, dok samo zdanje postoji 86 godina.

Mi smo sve ono što je zabeleženo sećanje, iskustvo, znanje, umetnički rad kroz ovih 86 godina, sa oko 200 predavanja godišnje, koncerte, stvaramo nešto sto je jedinstveno za ovu instituciju, istakla je ona.

Kada pričamo o kulturnom nasleđu, rekla je Dimitrijević, pričamo i o budućnosti, o onome što će biti kulturno nasleđe generacija koja dolaze.

Dimitrijević je rekla da su protekle dve godine u znaku obeležavanja godišnjica Prvog svetskog rata, a kulturno nasleđe je prilika da radimo na obrazovanju i time se bavi i zadužbina.

Prese je rekao da se stalno govori o potencijalima Srbije da bude deo Evrope, ali Srbija to već jeste kada se govori o kulturnom nasleđu.

Znamo i osećamo da je Srbija važan deo Evrope, rekao je Prese i dodao da kada se govori o kulturnom nasleđu ne misli se samo o prošlosti.

Govorimo o potencijalima i resursima koji mogu pomoći budućim generacijama da pronađu svoj identitet, istakao je Prese koji je dodao da EU u saradnji sa vlastima i lokalnim zajedicama u Srbiji obeležava i promovišemo bogatsvo Evrope, različitosti, a to sve zajedno opet čini zajedničko kulturno nasleđe.

Izložba „Putovanje kroz nasleđe“ predstavlja selekciju fotografija mesta evropskog i srpskog kulturnog nasleđa, od fotografija kolektivnog sećanja na Veliki rat preko manastira, arheoloških lokaliteta do ulične umetnosti u Srbiji.

Izložba će biti postavljena u holu Kolarčeve zadužbine do 28. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari