Kusturica: Živimo u društvu spektakla, u blatu društva, zatrovani Holivudom 1Emir Kusturica Foto: Fonet / Imre Szabo (arhiva)

Trinaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 13. do 18. januara u Drvengradu na Mokroj Gori a ovogodišnji festival biće posvećen režiserima, najavljeno je danas.

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture, režiser Emir Kusturica rekao je da je autorstvo pre tridesetak godina bilo najznačajnije što se dešava i da je bilo organsko a da režiseri danas gube funkciju.

„Živimo u društvu spektakla, u blatu društva, zatrovani Holivudom. Zbog tržišnog efekta, režiseri danas gube funkciju, te je ovaj Kustendorf posvećen njima“, rekao je Kusturica.

Takmičarski program sastojaće se od 21 filma domaćih i inostranih autora. Biće prikazano 17 kratkometražnih i četiri dokumentarna filma.

Na konkurs je pristiglo 722 filma, a izabrani su oni koji se izdvajaju po stilu, tehničkom umeću i autentičnom pogledu na svet.

Ministar kulture i informisanja Vladimir Vukosavljević je izjavio da malo koji filmski festival ima kulturološki značaj kao Kustendorf.

„Festival predstavlja najvrednije što filmska umetnost sa sobom nosi, kao i snažan pandan komercijalnim filmovima“, rekao je on.

Festival će predstaviti i nove autore, retrospektivu velikana koja će biti posvećena reditelju Puriši Đorđeviću, kao i muzički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari