Kusturičin angažman - potez koji treba da poboljša ugled teatra, ali i ruske armije 1Foto: EPA/ETTORE FERRARI

Centralno akademsko pozorište Ruske armije u Moskvi, na Trgu Suvorovo je stari teatar, osnovan u doba Staljina, tridesetih godina prošlog veka. Smatra se da ima jednu od najvećih pozornica u Evropi, ali je to pozorište već dugi niz godina u stagnaciji.

Svoje najsvetlije umetničke trenutke je imalo posle Drugog svetskog rata, a vrlo je specifična ustanova, jer mu je osnivač rusko Ministarstvo odbrane, i raspolaže sa vrlo velikim budžetom. Mislim da je ovaj kadrovski potez, imenovanje Kusturice za glavnog direktora, usmeren ka poboljšanju ugleda ovog pozorišta, ali možda i ruske armije. Naročito u ovom trenutku vojne krize u Istočnoj Ukrajini – ovo je na vest da je filmski reditelj Emir Kusturica prihvatio ponudu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da preuzme funkciju glavnog direktora Centralnog akademskog pozorišta Ruske vojske u Moskvi kaže Novica Antić, prevodilac ruskih dramskih dela i upravnik Ateljea 212.

Egon Savin, pozorišni reditelj, profesor Fakulteta dramskih umetnosti, kaže da ne zna koji su Kusturični pozorišni afiniteti, ali da treba sačekati i videti.

– Drago mi je, nemam drugi komentar, jer, šta drugo reći? Kusturicu nisam video godinama i ne znam njegove pozorišne afinitete. Ali, hajde da vidimo šta će da uradi u jednoj sezoni, biće lakše da onda govorimo o tome – predlaže Savin.

– Stvarno sam iznenađen, bez obzira što su nam poznati njegovi politički stavovi, jer, koliko znam, Kusturica je dosta vezan za projekat svog filmskog festivala na Mećavniku – kaže na ovu vest reditelj Janko Baljak, takođe profesor na FDU.

– Činilo mi se da će napraviti još neki svoj film, tako da mi njegov odlazak u pozorište zaista deluje čudno. Moguće je da je to nova vrsta profesionalnog izazova za Kusturicu, ili možda odraz ljubavi prema Rusiji, u svakom slučaju, ne mogu da uđem u njegove eventualne motive za ovu odluku. Ljudi u životu prave razne izbore, biraju ili ne biraju ponude, a možda je ponuda ruskog ministra Sergeja Šojgua bila ona koja se ne odbija, tako da jedino mogu da kažem da je za mene lično sve to prilično ekscentrično.

Glumac Branislav Trifunović kratko je prokomentarisao: „Nek je živ i zdrav, i neka radi šta hoće, od mene mu je dosta!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari