LEAVE THE WORLD BEHINDLEAVE THE WORLD BEHIND, foto: Netflix - Esmail Corp. - Higher / AFP / Profimedia

Leave The World Behind“ je najgledaniji film na Netflixu. Premijeru je imao 8. decembra, ali odlična priča i fantastična glumačka podela učinili su svoje.

„Leave The World Behind“ ne bi trebalo da gledate uveče da biste se opustili, iako je na Netfliksu.

Zamislite situaciju gde vam neko tokom noći zakuca na vrata vikendice koju ste iznajmili. Tvrdi da je vlasnik i hitno traži da uđe jer je napolju kataklizma. Ova osoba deluje prijateljski, obučena je u formalno odelo, u pratnji je svoje ćerke, ali ipak ne mogu da vam daju nikakav dokument kojim će potvrditi da su to zaista oni.

U uzbudljivom trileru „Leave The World Behind“ postoji više trenutaka koji vas navode da razmislite o vašoj reakciji u sličnim okolnostima.
Ovaj film, adaptacija istoimenog bestselera Rumana Alama, vrti se oko porodičnog izleta koji zasenjuju zbunjujući događaji, stavljajući sve likove na test, pa i vas.

„Ne bih ni otvorila vrata“, smeje se Džulija Roberts u intervjuu za Deutsche Presse-Agentur (dpa) u Londonu.
Holivudska zvezda tumači Amandu Sandford, ženu koja se bavi marketingom i živi sa porodicom u Njujorku. Za vikend iznajmljuju kuću na Long Ajlendu, komšije su miljama daleko, dakle, baš ono što su želeli.
Sa svojim suprugom Klijem, kojeg igra Itan Houk, i decom Arčijem i Rouz, koju tumače Čarli Evans i Farah Makenzi, Amanda želi „da ostavi svet iza sebe“, kako stoji u sloganu promotivnog brošura za kuću.

Ni internet, telefoni ni televizori ne rade u kući. Šetajući plažom, porodica svedoči čudnom događaju kada ogroman tanker ide direktno ka obali.
Gledalac brzo shvata jednu stvar: nešto ovde nije u redu.

„To će ljude učiniti nervoznim“, kaže reditelj i autor scenarija Sam Esmail sa osmehom, raspravljajući o svom filmu.

To je nešto što tvorac serije „Mr Robot“ radi savršeno. Deca su već zaspala, a Amanda i Klij piju piće kada neko pokuca na vrata. Muškarac (Mahershala Ali) u smokingu predstavlja se kao Džordž, vlasnik vile. Kaže da je došlo do potpunog nestanka struje u Njujorku, pa iz sigurnosnih razloga on i njegova kćerka Rut (Majala) su došli u kuću koju su iznajmili.
Pita ih da li mogu da prespavaju. Amanda je skeptična i gotovo neprijateljski nastrojena, ali Klij ubedi svoju ženu da pomogne ljudima.

Džulija Roberts više ne igra uloge „slatkiša“ koje su je nekada učinile tako slavnom. Amanda je teška i ne uvek simpatična, što se u ovoj ekstremnoj situaciji može razumeti. Roberts, sama majka troje dece, može da se poveže sa svojim iznurenim likom.

„Razumem njenu sumnju i prezaštitnički stav. U kući ima dvoje dece i sredina noći je i sve te stvari“, kaže Roberts. „Samo pokušava da procesuira i razume stvari koje nemaju smisla, i to ne izvlači najšarmantniju stranu iz nje.“

Serija jezivih događaja u „Leave The World Behind“

Iste večeri, televizor ponovo radi: SAD su proglasile stanje nacionalne vanredne situacije. Šta se tačno desilo nije jasno. Ali Džordž zna više od drugih. Sledećeg dana jezivi događaji se množe – zaglušujući zvukovi, dronovi koji dele letke, naglo pojavljivanje divljih životinja, pad aviona. Scena sa autonomnim Tesla automobilima jedan je od vrhunaca. Usred svega toga, strah, napetost i nepoverenje šire se u luksuznoj vili.

Rano u filmu razvija se veoma neprijatna atmosfera, zasluga za to ide originalnim kadrovima i pretećem muzičkom podlogom Meka Kvejla, „Mr Robot“ i „Američka horor priča“.
Esmail je vrlo prepoznatljivo bio inspirisan majstorom trilera Alfredom Hičkokom, rediteljem jezivih filmova kao što su „Psiho“ i „Ptice“.
„Naravno da jesam“, priznaje on. „Ako postoji filmski stvaralac koji kaže da nije inspirisan Hičkokom, rekao bih da laže.“

Četrdesetšestogodišnjak objašnjava šta posebno voli u filmovima Hičkoka: „Iako je mogao da pravi filmove grandioznog spektakla, zaista vas čini zainteresovanim za likove i stavlja ih u središte filma“, rekao je, primećujući da je to ono što je želeo postići ovim filmom.
„Ovo je katastrofalni film, ali likovi su središte priče, a elementi katastrofe su sekundarni i nekako odbačeni u daljinu.“
Činjenica da je stvarna katastrofa tako daleko i da morate da nagađate šta se desilo do samog kraja važan je aspekt napetosti.

LEAVE THE WORLD BEHIND
LEAVE THE WORLD BEHIND, foto: Netflix – Esmail Corp. – Higher / AFP / Profimedia

Glumačka ekipa visokog kalibra

Oskarovka Roberts „Erin Brokovič“ i dvostruki dobitnik Oskara Ali „Munlajt“, „Zelena knjiga“, zajedno sa četvorostrukim dobitnikom Oskara Houkom, pružaju svoj maksimum u „Ostavi svet iza sebe“.
Očaj i bespomoćnost protagonista su opipljivi.
Dovoljno je da jedan od njih pogleda kroz prozor i da iskonski straha prenesu na gledaoce.
Kevin Bekon briljira u sporednoj ulozi Denija, mogućeg teoretičara zavere – ili možda najupućenijeg u situaciju?
„Ostavi svet iza sebe“ je inteligentno napravljen i veoma uzbudljiv triler koji je napet koliko je i duboko promišljen.
Na Netlixu je najgledaniji, a pušten je pre samo par dana. Iza filma, kao jedan od izvršnih producenata je i bivši predsednik SAD Barak Obama i njegova supruga Mišel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari