Legat Pauline Sudarski u Zrenjaninu: Lični kosmos ovekovečen na filmu 1Foto: muzej zrenjanin

Narodni muzej Zrenjanin, koji čuva legat sa delima slikarke Pauline Sudarski koja je poginula u bici na Sutjesci, prikazaće film o ovoj autorki na 80. godišnjicu njenog stradanja.

Paulina Sudarski je bila talentovana mlada slikarka, čija je karijera naglo prekinuta ratom i pogibijom. Ipak, iako je kratko živela ostavila je značajan opus, brojne slike i crteže. Godine 1949. njena majka Jovanka Vrbaški poklonila je najveći broj slika i crteža svoje kćerke Narodnom muzeju Zrenjanin, što čini prvi legat ove ustanove.

Paulina Sudarski rođena je 1914. godine u Vranjevu, Novi Bečej. Sredinom tridesetih godina uči na Kraljevskoj umetničkoj školi a na Akademiji likovnih umetnosti diplomirala je kod profesora Petra Dobrovića1940. godine.

„Njegov uticaj se najviše ogleda u predstavama nagog muškog i ženskog tela, pa će u slikama i crtežima na temu akta kod Pauline Sudarski najviše doći do izražaja taj koloritni ekspresionizam karakterističan za Dobrovića. U to vreme, ova slikarka je i saradnica časopisa „Žena danas“ i „Vojvođanski zbornik“, aktivno učestvujući u društvenom i političkom životu predratnog Beograda“, navode u zrenjaninskom muzeju.

Legat Pauline Sudarski u Zrenjaninu: Lični kosmos ovekovečen na filmu 2
Foto: muzej zrenjanin

Godine 1941. Paulina se sa suprugom priključuje mladim komunistima i odlazi u rat. Po dolasku na Durmitor dodeljena je Upravi partizanske bolnice. Njen život će biti tragično okončan tokom bitke na Sutjesci, u Petoj neprijateljskoj ofanzivi. Toga 13. juna 1943. godine bila je deo sanitetskog osoblja koje nije želelo da napusti ranjenike i bolesne te su poginuli zajedno sa njima

Film “Lični kosmos: Paulina Sudarski” je realizovala Radio-televizija Srbije u saradnji sa zrenjaninskim muzejom.

Projekcija filma će biti održana u utorak, 13. juna, u 19 časova u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin, u prostoriji gde se nalaze dela ove slikarke, a uvodnu reč održaće Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari