Lengold: Zvali su me i čestitali 1Foto: Stanislav Milojkovic

Manifestacija „Antićevi dani“ odložena je iz čisto epidemioloških mera, organizatori nisu ni znali za predlog da Jelena Lengold bude ovogodišnji laureat u momentu donošenja odluke o odlaganju manifestacije, kategorični su u Kulturnom centru Novog Sada odgovarajući na navode same pesnikinje da ima indicija da su manifestaciju odložili kada su čuli da je žiri jednoglasno upravo nju predložio za ovogodišnjeg laureata nagrade „Miroslav Antić“.

Naša ugledna pesnikinja Jelena Lengold je obavestila javnost da su je još u februaru članovi Žirija prijatno iznenadili.

„Rekli su mi da sam ovogodišnji dobitnik ove lepe nagrade, za zbirku pesama ‘Mutni nagoveštaj kiše’, u izdanju Arhipelaga. Takođe su mi rekli da su odluku doneli jednoglasno i bez mnogo dvoumljenja. Najavili su mi da će se svečanost dodele održati sredinom marta“, istakla je Lengold, koja dodaje da je kasnije iz novina saznala da se sama manifestacija otkazuje i odlaže do daljeg zbog trenutne pandemijske situacije.

Kako navodi, to smatra potpuno uobičajenim u ovim uslovima kada je zdravlje ljudi ugroženo, ali ono što je čudi je to da joj se niko od organizatora nije zvanično javio po ovom pitanju, a da je, kako navodi, „u neformalnom razgovoru sa jednim od članova žirija saznala da se desilo nešto čudno kada je žiri organizatorima saopštio njeno ime, te da je manifestacija hitno odložena“.

Tim povodom pozvali smo Miroslava Radonjića, predsednika Žirija za dodelu književne nagrade „Miroslav Antić“, koji nam je potvrdio da su jednoglasno glasali da ovu uglednu nagradu dobije Jelena Lengold i da joj jesu to javili, ali ističe da Žiri ne donosi konačnu odluku o laureatu, već Odbor manifestacije.

– Tačno je da smo na sednici Žirija imali jednoglasan stav da Jelena Lengold treba da bude naš predlog za ovogodišnju nagradu „Miroslav Antić“. Ali, to je samo predlog iza kojeg mi stojimo jer se radi o izuzetnoj pesnikinji. Ali, napominjem da konačnu odluku donosi Odbor manifestacije „Antićevi dani“ i oni će svakako na nekoj od narednih sednica razmatrati naš predlog. Koliko sam ja upućen, i sednice Odbora i sama manifestacija će biti organizovane tek kada to epidemiološka situacija dozvoli – istakao je Radonjić za Danas.

Članovi žirija su ove godine radili u sastavu: Slađana Ilić, Bojan Vasić i predsednik žirija Miroslav Radonjić.

Ovim povodom zvanično se saopštenjem oglasio i Kulturni centar Novog Sada, koji je, u ime grada, zvanični organizator manifestacije „Antićevi dani“. Oni tvrde da Žiri nije doneo odluku o ovogodišnjem laureatu jer oni nisu dobili bilo koji predlog od strane njih.

„KCNS i Odbor Antićevih dana do momenta kada je doneta odluka o odlaganju programa Manifestacije zbog izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije nije dobio nikakvo obaveštenje ili zaključak o odluci žirija. U skladu sa rečenim, ne postoji bilo kakva zvanična odluka o dodeli nagrade osim eventualno privatnih dojava ili ‘curenja’ informacija na bazi želja pojedinih članova žirija. Ako je neko, privatno i nezvanično zvao Jelenu Lengold da je obavesti da je u užem krugu ili da je mogući laureat, to je učinio na svoju ruku i pre okončanja rada žirija, što je nedopustiv propust. Odbor Antićevih dana i KCNS nemaju saznanja o završetku rada žirija niti o konačnoj odluci o laureatu te shodno tome nisu mogli ni na koji način da program Manifestacije odlažu iz političkih pobuda, kao ni da nagradu ‘dodeljuju pa oduzimaju’ jer je nisu nikome ni dodelili“, navodi se u saopštenju KCNS, koji time demantuje, kako navode „insinuacije i konstrukcije na osnovu bujne mašte i neproverenih informacija o uplitanju politike u proces odlučivanja o dobitniku nagrade za književno delo u okviru manifestacije Antićevi dani“ od strane Jelene Lengold.

U saopštenju se navodi i da će u bliskoj budućnosti odluka o laureatu biti doneta na transparentan i nedvosmislen način a javnost će o tome blagovremeno biti obaveštena.

Na ovo saopštenje Jelena Lengold za Danas je kratko poručila da Kulturni centar Novog Sada pozove tročlani žiri i pita ga da li su je zvali i čestitali na jednoglasno donetoj odluci povodom osvojene nagrade.

– Zvali su me, čestitali i rekli da su doneli odluku jednoglasno – ponovila je pesnikinja za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari