Likovna kolonija i tribina Doma kulture “Gračanica”: Jesen u Prizrenu i položaj žena u Gori 1

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju sedmodnevne likovne susrete „Jesen u Prizrenu“, čiji će tradicionalni domaćin od 1. do 8. novembra biti srednjovekovni manastir Svetih Arhangela kod Prizrena.

Ova zadužbina cara Dušana, kako je najavljeno iz Doma kulture “Gračanica”, ugostiće sedam slikara: Biljanu Vuković, Jelenu Milošević i Ljiljanu Glišović iz Beograda, Ivana Karafilovskog iz Pančeva, Vlatku Milenković iz Despotovca, Anu Bulatović iz Herceg Novog i Lojzea Kalinšeka iz Ljubljane (Slovenija).

Oni će u toku kolonije posetiti još dva srpska srednjovekovna manastira na KiM – Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju.

„Jesen u Prizrenu“ je kolonija tematski vezana za simbole i dragulje srpskog nasleđa i održava se po osmi put, a cilj ove likovne manifestacije je, kako ističu u Domu kulture “Gračanica”, da se “održi kontinuitet povratka stvarajuće umetnosti i kulture u Prizren, u kome je do rata 1999. živelo više od deset hiljada Srba”, a sad se njihov broj sveo na nekoliko desetina.

Izložba radova sa kolonije održaće se u Prizrenu i Gračanici, a njeni pokrovitelji su Kancelarija za KiM i Ministarstvo kulture Vlade Srbije uz Eparhije raško-prizrenske.

Osim otvaranja likovne kolonije u Svetim Arhangelima za 1. novembra Dom kulture „Gračanica“ najavio je i tribinu “Položaj žena i patrijarhalne vrednosti u goranskoj zajednici na Kosovu i Metohiji u izolovanim sredinama“.

O ovoj temi večeras u čitaonici „Darinka Jevrić“ u Gračanici govoriće: Jadranka Đorđević Crnobrnja, viša naučna saradnica u Etnografskom institutu SANU, i Fehim Salitehin, predstavnik goranske zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari