Ljubavno pismo novinarima Vesa Andersona otvara Festival autorskog filma 1Foto: Promo

Posle svetske premijere na ovogodišnjem Kanu, novo ostvarenje „Francuska depeša“ (The French Dispatch) kultnog američkog reditelja i scenariste Vesa Andersona otvoriće 27. Festival autorskog filma (FAF), koji se održava u Beogradu i gradovima širom Srbije od 26. novembra do 3. decembra.

Inspirisan ranim početkom Nju Jorker magazina, ali i sa željom da snimi film u Francuskoj, Anderson smešta radnju u izmaštan gradić u kojem se nalazi „Francuska depeša“, ispostava izmišljenog američkog dnevnog lista Liberty, Kansas Evening Sun.

Revolucija, kulinarstvo, salikarstvo i zatvor samo sun eke od tema koje Anderson vešto prikazuje u ovom ljubavnom pismu novinarima i odi novinarstvu.

Ljubitelji Andersona imaće priliku da, pored njegove uobičajene glumačke postave – Ovena Vilsona i Bila Mareja, uživaju u izuzetnom glumačkom ansamblu u kojem čak i sporedne uloge tumače veliki glumci. Benisio del Toro, Ejdrijen Brodi, Tilda Svinton, Lea Sejdu, Franses Mekdormand, Timoti Šalame, Elizabet Mos, Džefri Rajt i Matje Amalrik samo su neka od imena koje ćemo videti  u likovima Andersonovih junaka i neobičnih novinara „Francuske depeše“.

„The French Dispatch“ je deseti dugometražni film slavnog reditelja i oskarovca, po svemu vesandersonovski prepoznatljiv, čija je premijera u Kanu ove godine bila ispraćena sedmominutnim ovacijama i sjajnim kritikama.

Anderson je stekao svetsku popualarnost filmovima „Hotel Grand Budapest“ (četiri nagrade Oskar i pet BAFTA nagrada), „Ostrvo pasa“ (Srebrni medveda u Berlinu), „Fantastični gospodin Lisac“, „Voz za Dardžiling“, „Kraljevstvo izlazećeg Meseca“, „Porodica čudaka“…, koji su takođe osvojili visoke nagrade.

Festival autorskog filma i ove godine kao centralnu lokaciju ima Kombank dvoranu, a programi će se odvijati I u ostalim salama u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije.

Prateći svetske trendove, deo programa će biti prisutan I na onlajn filmskoj platformi MojOFF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari