Ljubiša Samardžić dobio spomenik u Niškoj Banji 1Ljubiša Samardžić kao Šurda Foto: Youtube/Screenshot

Glumac i reditelj Ljubiša Samardžić (1936-2017) danas je dobio spomenik u Niškoj Banji.

Ljubiša Samardžić rođen je 1936. u Skoplju, odakle se njegova porodica preselila u Nišku Banju kada je imao deset godina, pošto mu je otac kao rudar dobio posao u obližnjem rudniku. U tom mestu je živeo sve do odlaska u Beograd na studije.

Spomenik urađenom po liku Šurde koji je tumačio u seriji „Vruć vetar“ otkrila je njegova supruga Mirjana sa četvoro unučadi, a postavljen je centralnog šetališta u banjskom parku. Prisustvali su i Samardžićeva ćerka sa suprugom, građani, predstavnici Grada Niša i Opštine Niška Banja.

Inicijativa za podizanje spomenika Samardžiću potekla je od građana, a sproveli su je članovi Lokalne akcione grupe „Katena mundi“, uz finansijsku podršku Grada i Opštine.

Mirjana Samardžić je navela je da su njenog supruga s Niškom Banjom povezivale lepe uspomene: „Često je pričao o Niškoj Banji i mi smo često dolazili ovde, dolazili smo i na niške festivale. Voleo je da dođe, da vidi svoje drugare“, izjavila je Mirjana Samardžić.

Kazala je da je dobra ideja to što je spomenik njenom suprugu urađen po liku Šurde, i da će se ljudi setiti lepih vremena kada ga vide.

„Lepo je dočarao taj lik, a bio je bio je potpuno suprotan njegovoj prirodi. On je bio radan, vredan čovek. Daleko od toga da je ležao uz kaficu“, istakla je ona.

Po njenim rečima, njen suprug je uprkos velikoj popularnostibio izuzetno jednostavan i kretao se među ljudima kao i svi drugi:“Radio je posao koji voli, zapravo je ujedinio tri profesije – glumu, produkciju i režiju. U tome je uživao, a radeći nikada nije video sebe kao nekog ko je izuzetan, a bio je poznat“, rekla je Samardžić.

Jedan od najboljih prijatelja tog glumca, Ratomir Banković iz Niške Banje, kazao jeda je Ljubiša Samardžič voleo društvo s kojim je odrastao, da je uvek bio veseo, umeo da zabavlja društvo i vodi glavnu reč.

„I kada je postao poznat, često je dolazio u Nišku Banju, popularnost nije uticala na njega, ponašao se sasvim obično“, rekao je Branković.

Rastko Manojlović iz Niške Banje, poznatiji kao „Aca brica“, kazao je da su Samardžić i on zajedno odrastali u tom mestu:Ljubiša je rano ostao bez oca i njegova majka jeotvorila poslastičarnicu, odmah pored frizerske radnje Manojlovićeve porodice.

Kazao je da Samardćiću on bio glavni frizer za filmove „Prekobrojna“ i „Kuda idu divlje svinje“.

„Kada se pripremao za ulogu Šurde, dolazio je kod mene u radnju da mu pokažem čega sve ima u jednoj frizerskoj radnji, kako se drži brijač, kako se sapuna“, istakao je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari