Ljubivoje Ršumović povodom Kids festa “Ključno je poverenje između roditelja i dece” 1Foto: Nenad Kovačević

Povodom ovogodišnjeg izdanja dečijeg filmskog festivala Kids fest koje će se održati širom Srbije od 16. do 23. oktobra pod sloganom “Svet u dečijim rukama” pisac Ljubivoje Ršumović istakao je važnost poverenja između roditelja i dece.

Povodom ovogodišnjeg izdanja dečijeg filmskog festivala Kids fest koje će se održati širom Srbije od 16. do 23. oktobra pod sloganom “Svet u dečijim rukama” pisac Ljubivoje Ršumović istakao je važnost poverenja između roditelja i dece.

– Srećna je ona porodica u kojoj roditelji postignu odnos ljubavi i poverenja sa decom. Poverenje je vrlo važno u tom odnosu, jer ako postoji poverenje, onda će roditelji naći način da ne ometaju slobodu svog mladunca, a mladunci će biti svesni da je krajnji cilj – nema ljutnje, nema prevare” – rekao je cenjeni pisac za City Magazin (CM).

Program ovogodišnjeg Festivala namenjen je gledaocima svih godina. Obuhvata igrana i dokumentarna ostvarenja, a organizatori su najavili i reprize tako da će filmovi moći da se pogledaju u više termina, a neki od njih će nastaviti život redovnom bioskopskom distribucijom.

Osvrnuvši se na slogan ovogodišnjeg festivala „Svet u dečijim rukama“, Ljubivoje Ršumović, skrenuo je pažnju da je u njemu ključni pojam sloboda koju treba omogućiti deci.

– Deca su osobe za sebe i roditelji treba da im pruže slobodu da postanu osobe kakve treba da budu naglasio je Ršumović.
Odgovarajući na pitanje CM kako sačuvati dete u sebi Ršumović je rekao da su njemu u tome najviše pomogle reči, odnosno igra s njima.

– Ja sam vrlo rano naučio da se igram rečima, to sam zadržao do dana dašnjeg i to me drži. Svaki dan se trudim da izmislim nešto novo sa rečima, svaki dan pišem po jednu pesmu i uvek se trudim da to što pišem uopšte ne pišem za neko štampanje, neku večnost, to ja pišem samo za sebe. Ovogodišnji ambasador Kids festa Uroš Petrović je najavio bogat program festivala prepun kvalitetnih ostvarenja uz konstataciju da su deca „najzahtevniji konzumenti bilo čega, zato je njihova pažnja najvrednija.”

Kao glavni kriterijum kvaliteta dečjeg sadržaja ističe da mora da bude zanimljivo:

– Ako je nešto dovoljno zanimljivo, nema lepšeg efekta nego kada deca gledaju film ili čitaju knjigu. Važi i suprotno, ako nešto nije dovoljno zanimljivo, možemo raditi šta god hoćemo, možemo dubiti na glavi, ali deca neće biti zainteresovana i to će nam jasno pokazati – smatra Petrović.

Na pitanje kako sačuvati dete u sebi Uroš Petrović je rekao da ne može da prepozna trenutak u kome u kome je njemu to uspelo i poručio da je on pre svega „borac da se sačuvaju dečiji duh, mašta, hrabrost i kod odraslih”.

– Jer primetio sam u životu, upoznajući veliki broj ljudi, da su u stvari najuspešniji i najsrećniji oni kojima je to uspelo – zaključio je Uroš Petrović, ovogodišnji ambasador Kids Festa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari