Lordan ZafranovićLordan Zafranović, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Reditelj Lordan Zafranović završio je u avgustu snimanje dugoočekivanog projekta o stradanjima u ustaškom logoru „Jasenovac“.

Lordan Zafranović završio je film „Zlatni rez 42: Djeca Kozare“.

Proces snimanja bio je praćen brojnim peripetijama, uključujući tri odbijanja Filmskog centra Srbije za sufinansiranje projekta „Djeca Kozare“.

Umesto toga, podržan je film „Dara iz Jasenovca“, koji se takođe bavi istom temom i sadrži identične scene iz sinopsisa Arsena Diklića, autora scenarija koji je tri puta odbijen.

Ova situacija izazvala je kontroverze u javnosti, posebno zato što je reditelj Predrag Antonijević, koji je podržan od strane FCS-a, bio član konkursne komisije kada je film Lordana Zafranovića odbijen.

Nakon niza događaja i pretnji sudskim postupkom, „Zlatni rez 42: Djeca Kozare“ dobio je podršku FCS-a 2021. godine, omogućavajući Zafranoviću da započne snimanje filma. Zafranović ističe da je dobio podršku određenih pojedinaca i medija tokom ovog izazovnog procesa, istovremeno suočavajući se s poteškoćama koje su mu priređivane u filmskoj industriji.

– Ovo je sveti film, to sam znao od početka. Ekipi sam uvek to govorio, pozitivno ih pumpao dobrom energijom na sastancima, i da zbog svega od sebe treba da izvuku sve. Da daju specijalnu energiju, da pomognu da to bude stvarno to! U početku su bili malo zbunjeni, ali posle nekih deset dana snimanja su shvatili, i radilo se punom parom. Bilo je naporno, jer imam specifičan stil i kadriranja i način glume, sa nekim zadrškama, nekom misterijom. Na kraju je sve bilo okej, iako je falilo još nekoliko dana snimanja, ali uspeli smo. Posebno što je film nešto skuplji, jer je rekonstrukcija istorije, i kostimi, i scenografija, šminka, i to povećava budžet. Ali, uspeli smo da ga napravimo raskošno, a da nismo potrošili mnogo novca. Biće to fenomenalno delo, u holivudskom produkcionom smislu. Imali smo dosta spretnu ekipu, izvršnog producenta, koji ih je držao u dobroj radnoj atmosferi – rekao je reditelj za Nova.rs u velikom intervjuu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari