Lordan Zafranović snimaće u Zrenjaninu scene za film "Zlatni rez 42 - Deca Kozare" 1Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon 40 godina od kada je književnik Arsen Diklić napisao scenario i brojnih pokušaja da se obezbedi finasiranje filma, poznati reditelj Lordan Zafranović snima film „Zlatni rez 42 ( Deca Kozare )“ a neke od scena biće ovekovečene u Zrenjaninu.

Filmska ekipa već je počela pripreme za dolazaka legedne jugoslovenske kinematografije, koji od početka raspada Jugoslavije živi u Pragu.

Snimanje će se obaviti naredne nedelje, na gradskom trgu, koji će za potrebe filma biti filmskim kulisama pretvoren u zagrebački Trg Bana Jelačića.

Snimaće se i u Subotićevoj ulici, koja će takođe biti prilagođena potrebama filma.

Prema preciznom kalendaru filmske ekipe, prve klape u Zrenjaninu pašće 10. jula a do 14. jula čitav posao snimanja scena biće završen, potvrdili su u zrenjaninskoj Gradskoj kući i obavestili građane da „ne bi trebalo da se iznenade zbog intervencija na trgu, kao ni onim što se na njemu bude nalazilo tokom snimanja“.

Film se snima pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, u produkciji “Košutnjak filma”.

Iako je scenario odavno napisan a sam reditelj u svom opusu već je u više naslova zabeležio užase fašizma i stradanja Srba u NDH, gde spada i poznata trilogija igranih filmova “Okupacija u 26 slika” (1978.), “Pad Italije” (1981.) i “Večernja zvona” (1986.), on se temom zla bavio i u dokumentarnim filmovima „Krv i pepeo Jasenovca” (1983) i „Zalazak stoljeća – Testament L.Z.” (1994.).

Kako je Zafranović više puta objasnio, priču o stradanju u Jasenovcu odavno želi da ovekoveči jer, nakon što je prilikom jedne posete muzeju Jasenovac „doživeo užas u susretu sa tim zlom”, razmišljao je da snimi o tome igrani film.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari