Luka Strika NKSS: Protivimo se unapred donetoj odluci (VIDEO) 1

Završna javna rasprava o Predlogu strategije razvoja kulture Srbije 2017 – 2027, koja se održava u Narodnoj biblioteci počela je incidentom.

Nakon uvodnog izlaganja Lasla Blaškovića, direktora Narodne biblioteke, koji je pohvalio Ministarstvo kulture i informisanja zbog inicijative da se tako važan dokument donese a neposredno pre obraćanja ministra kulture Vladana Vukosavljevića, ispred konferencijskog stola izašao je umetnik Luka Knežević Strika i u ime Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbija apelovao da se pomenuti nacrt odbaci i o svemu povede otvoren, a ne fingiran razgovor.

Nadovezujući se na Blaškovićeve reči da je donošenje predloga i rasprava o njemu proces, Strika je uzvratio: „Mi ne mislimo da je ovo proces nego unapred doneta odluka. U ime Asocijacije nezavisna kulturna scena Srbije pozivamo sve organizacije civilnog društva pojedince umetnike kulturne radnike i javne institucije iz polja kulture da javno odbace ovaj nacrt zbog nestručnog i metodološki neutemeljenog pristupa pisanju teksta, netransparentnosti, pošto i dalje ne znamo ko je napisao ovaj tekst, fingiranja javnih rasprava, izlaganja spiska lepih želja, gde smo i mi eventualno pozvani da pridružimo svoje, pa ako se vlastima svide da i ih oni dodaju, rasprava u kojoj nije obezbeđeno minimalno stvarno učešće u procesu, zainteresovanim organizacijama i na kraju, zbog toga što ova Strategija ozbiljno ugrožava demokratiju u oblasti kulture“, zaključio je Strika.

On je poručio i: „Ukoliko neko želi dalje da porazgovara o ovim pitanjima u nekom, zaista, otvorenom razgovoru, mi ćemo biti ispred a vama želimo srećan rad. Pošto su predstavnici NKSS podelili svoj proglas učesnicima skupa uključujući i ministra, napustili su salu“, što je propraćeno osrednjim aplauzom.

Ministar Vukosavljević je potom prokomentarisao da smo videli „trijumf demokratije i na delu, čuli zanimljive opsrevacije ne znam već čega i koga, racimo da oni sami sebe nazivaju Nezavisna kulturna scena, pa ćemo ,naravno, ovo što je dato kao njihov prilog pročitati i osvrnuti se na to, ovom ili nekom drugom prilikom“. Vukosavljević se zahvalio predstavnicima NKSS na učešću i na kreativnom doprinosu radu skupa.

Nakon desetak minuta na ulazu u Narodnu biblioteku pojavili su se dva policijca i dve policajke. Na pitanje Danasa radniku u Biblioteci zašto je došla policija, odgovorio je: „Vidite, najavljuju se neki neredi“. U tom trenutku atmosfera na ulazu u zgradu i u foajeu Biblioteke bila je uobičajena i mirna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari