“Luksemburg, Luksemburg” ukrajinskog reditelja Antonija Lukiča dobitnik Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije 1Foto: Tanja Drobnjak

U četvrtak, 30. novembra u okviru programa 29. Festivala autorskog filma proglašen je dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award. Film koji je dobio najviše glasova publike koja je glasala u svim zemljama članicama Mreže festivala je „Luksemburg, Luksemburg“ ukrajinskog reditelja Antonija Lukiča. Najbolji film izabran je zbrajanjem glasova […]

U četvrtak, 30. novembra u okviru programa 29. Festivala autorskog filma proglašen je dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award.

Film koji je dobio najviše glasova publike koja je glasala u svim zemljama članicama Mreže festivala je „Luksemburg, Luksemburg“ ukrajinskog reditelja Antonija Lukiča.

Najbolji film izabran je zbrajanjem glasova publike Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma, Internacionalnog filmskog festivala u Ljubljani i Filmskog festivala Herceg Novi, kao i publike koja je ovaj film imala priliku da gleda online, na VoD platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Pobednika su proglasili Dina Uglešić, ispred Zagreb Film Festivala, Ivan Bakrač, ispred Filmskog festivala Herceg Novi i Milena Debeljković Sekulić, ispred Festivala autorskog filma.

“Luksemburg, Luksemburg” ukrajinskog reditelja Antonija Lukiča dobitnik Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije 2
Kadar iz filma „Luksemburg, Luksemburg“ / Izvor: FAF promo

Milena Debeljković Sekulić je ispred Festivala autorskog filma na proglašenju rekla: “Veliko nam je zadovoljstvo što smo po treći put domaćini dodele ove nagrade. Na svim festivalima koji su deo Mreže prikazujemo istu selekciju i publika na njima glasa. Ova nagrada je podrška distribuciji pobedničkog filma”.

Ivan Bakrač je pozdravio prisutne ispred festivala u Herceg Novom i naglasio: “Meni je bilo ogromno zadovoljstvo da radim na selekciji filmova koji su ove godine prikazani u okviru programa Mreže festivala. Ovo je jedna od najdivnijih inicijativa koja nam se desila u regionu i koja nas inspiriše da razmišljamo šta je to što naša publika voli da gleda. I ispostavilo se da je na svakom festivalu isti film bio omiljen”.

Dina Uglešić je ispred Zagreb Film Festivala proglasila pobednički film Mreže festivala.

Cilj nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije – Adriatic Audience Award je promocija i veća vidljivost evropskog filma, a nagrada će omogućiti filmu i da bude prikazan u bioskopima na području bivše Jugoslavije.
Film „Luksemburg, Luksemburg“ prati priču braće blizanaca koji kada saznaju da je njihov dugo odsutan otac bolestan kreću na put u Luksemburg kako bi ga poslednji put videli. Da li će čovek kojeg tamo zateknu biti otac kakvog se sećaju?

Antonio Lukič (1992; Užgorod, Ukrajina) diplomirao je filmsku režiju na Državnom univerzitetu I.K. Karpenko-Kari u Kijevu. S prvim dugometražnim filmom “Moje misli su tihe” osvojio je nagrade na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, uključujući festivale u Karlovim Varima, Rigi, Santa Moniki, Odesi, kao i festival Raindance. Lukič je dobitnik nagrade Ukrajinske filmske akademije. Njegov drugi dugometražni film “Luksemburg, Luksemburg” premijerno je prikazan u programu Horizonti Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji 2022. godine.

Autor vizuelnog rešenja statue Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović (1985), akademski vajar i slikar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari