"Maja Gojković ministarka nepotizma i nekulture": Održan protest kulturnih radnika ispred resornog Ministarstva (FOTO) 1Foto: Una Miletić

– Kontinuirana devastacija kulturnog sektora ne prestaje – zaključak je sa današnjeg protesta ispred Ministarstva kulture na koju su pozvali iz Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije NKSS, a kome su se pridružili Udruženje Likovnih umetnika Srbije – ULUS, Savez udruženja likovnih umetnika Jugoslavije – SULUJ, umetnici, kulturni radnici, ali i „obični“ građani, konzumenti kulture.

Ispred ovog ministarstva mogle su se videti parole: „Hoćemo plaćeni godišnji odmor“, „Maja Gojković je ministarka nepotizma i nekulture“, „Samostalni umetnici u mraku“, „Umetnost jednako borba“, „Maja i Aja su do jaja“, „Atelje umetnicima“… i brojne druge. Predstavnici Bam Bam kolektiva podržali su skup lupajući u perkusije. Vlajkovićeva je bila je zatovrena za saobraćaj na par sati, a posle javnog obraćanja organizatora protesta ispred ulaza u Ministarstvo u krug su poređane stolice i povela se javna debata.

– Umesto da promoviše raznolikost, podstiče stvaralaštvo i obezbeđuje pravične uslove, Ministarstvo nastavlja da donosi odluke koje samo doprinose daljoj destrukciji kulturnog sektora. Mi, akteri i akterke kulturne scene i zainteresovani pojednici i pojedinke, danas stojimo zajedno kako bismo glasno prozvali Misnistarstvo kulture na odgovornost za kršenje zakona, konkursnih procedura, netransparentnost u većini aspekata rada, snižavanje budžeta i lošu raspodelu novca – ukazano je javnim obraćanjem, uz napomenu da od Minisatrstava kulture zahtevaju transparentnost i participaciju u procesu donošenja odluka.

Kao primer nezainteresovanosti Ministarstva kulture za kulturu i njene radnike istakli su to što su iz ovog ministarstva pozvali na dijalog, tj. pregovore, tek pošto je NKSS najavio protesti, dok su cele godine dok je trajala kampanja „Za dostojanstven rad u kulturi“, njihove dopise ignorisali. Posle te izjave publika je počela da dovikuje: „Ostavke, ostavke“…

– Ovo je naša prilika da se ujedinimo, da pokažemo snagu naše solidarnosti i da glasno izrazimo naše zahteve – ukazano je i potom je pročitan proglas NKSS.

"Maja Gojković ministarka nepotizma i nekulture": Održan protest kulturnih radnika ispred resornog Ministarstva (FOTO) 2
Foto: Una Miletić

Na ovom svojevrsnom otvorenom formu su povodom zloupotrebe budžeta za kulturu prisutni između ostalog istakli da je problem u sredstvima koja su vrlo skromna i niska, i u tome što se dodeljuju neretko organizacijama koje su osnovane mesec dana pred sam konkurs, i čiji rad nije poznat. Problem je i što se konkursi ne raspisuju na vreme, što značajno otežava rad umetnika. Tu je takođe i činjenica da „članovi komisije ne poznaju nezavisnu kuluru“, kao i to da se sredstva dodeljuju organizacijama koje se uopšte i ne bave kulturom.

"Maja Gojković ministarka nepotizma i nekulture": Održan protest kulturnih radnika ispred resornog Ministarstva (FOTO) 3
Foto: Una Miletić

– Ministarstvo kultre republike Srbije, objavilo je, kršeći zakonski rok rezultate konkursa kojima su potrvdili potpuni izostanak brige, kompetencija, znanja o sektoru kulture, potpune nespremnosti za dijalog sa umetnicima i kulturnim radnicima koje navodno zastupaju. Uputili su nam poziv za sastanak pre par dana, a cele prošle godine vodimo kampanju „Za dostojanstveni rad u kulturi“ i ni jedan naš dopis nisu prihvatili. Oštro osuđujemo postupanje Ministarstva kulture, koje je u suprotnosti sa javnim interesom i pozivamo na odgovornost ministarku Maju Gojković i sve članove konkursnih komisija koji su svojim učešćem doprineli srozavanju i urušavanju sektrora kulture u Srbiji. U ovakvoj situaciji moramo sami da se organizujemo kako bismo sprečili dalju zloupotrebu budžeta za kulutru od strane nekompetentnih ličnosti bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti – zaključili su na protestu i kao primer naveli da je za godišnji program u oblasti rada sa mladima čist iznos bio 150.000 dinara, što ne može da pokrije ni troškove minimalca za samo jednu osobu za tri meseca rada, a koji je prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje – 158.400 dinara.

"Maja Gojković ministarka nepotizma i nekulture": Održan protest kulturnih radnika ispred resornog Ministarstva (FOTO) 4
Foto: Una Miletić

– Potpuno je neshvatljivo da se u trenutku kada se konstantno priča o brizi za decu i mlade, kompletni budžet za kulturne programe namenjene ovoj populaciji znatno smanjuje u odnosu na prošlu godinu. Da u oblasti savremenog plesa nije podržana ni jedna nova produkcija, čime se onemogućava rad čitave nezavisne plesne scene. Da je podrška u oblasti savremenog vizuelnog stvaralaštva za veliki broj relevantnih umetnika, nezavisnih institucija i umetničkih kolektiva u potpunosti izostala ili minimalna. Tako je i u svim drugim oblastima za koje su objavljeni rezultati konkursa, a Ministarstvo na kritike čitavih sektora nema nikakav odgovor. Ali zato, u istom tom periodu, koristi javne resurse da se pridruže hajci ili ne reaguje na hajku protiv umetnika i kulturnih radnika u Srbiji – istakli su predstavnici nezavisne kulturne scene.

Foto: Una Miletić

Brojne javne ličnosti podržale su protest kulturnjaka ispred Ministarstva, a jedna od njih je i Milena Minja Bogavac.

– Problem u sektoru kulture je to što kultura ne može da nastaje u vakuumu. Kultura i umetnost uvek nastaje u društvu i vrlo dobro odražavaju sve druge probleme. Mislim da smo mi kao društvo prešli sve crvene linije i da je pitanje ne boljeg života, ne boljeg standarda, ne boljih uslova rada, nego je pitanje toga da li smo ljudi, da li uopšte možemo da se pogledamo u oči, ustanemo i krenemo znajući da apsolutno ništa ne funkcioniše i da se ni na kakav način nismo organizovali niti iskazali neku solidarnost – kazala je Minja za Danas.

Ona je istakla da je položaj umetnika verovatno podjednako komplikovan kao i većine mnogih drugih radnika. Kako kaže, ona se u razgovoru sa kolegama zapitala „ima li ovo efekta“, i odgovorila – „i da nema, ne možemo da ne readimo ništa“.

"Maja Gojković ministarka nepotizma i nekulture": Održan protest kulturnih radnika ispred resornog Ministarstva (FOTO) 5
Foto: Una Miletić

– Ne znam kako bih danas otišla i nastavila da radim sa ovakvim osećajem poniženja i osećajem da smo ostavljeni sami. Ne postoji držva, ovo je neko divlje tržište gde postoji podobna kasta koja može da radi šta želi, a nama se neprekidno šalje poruka – ako vam se ne sviđa, idite odavde. Neću da idem, niti iko može da mi da tu poruku, ovo je apsolutno moja zemlja i moje društvo i misli da smo svi tužni. Borimo se da bude barem pristiono, i bezbedno – zaključila je Minja.

"Maja Gojković ministarka nepotizma i nekulture": Održan protest kulturnih radnika ispred resornog Ministarstva (FOTO) 6
Foto: Una Miletić

Kaća Dimitrijević, umetnica i osnivačica Alternativnog kulturnog centra Gnezdo, iz Kruševca, kazala je za Danas da je prisutna na protestu kako bi se čuo glas i onih koji dolaze izvan Beograda.

– Smatramo da su prakse Ministarstva kulture katastrofalne. Ono što nam izuzetno smeta je činjenica da se konkurs raspisuje početkom godine za tu godinu i da mi čekamo do juna rezultate, što znači da je pola godine već prošlo i da mi pola godine radimo volonterski, bez znanja da li ćemo sredstava uopšte dobiti – kazala je Kaća.

Ona je ukazala da takva praksa onemogućava međunarodne saradnje. Druga stvar, dodaje, to što je budžet za kulturu strašno mali, i loše raspoređen.

– Ove godine nam svima bode oči to da su sredstva za konkurs za kuturu za decu i mlade smanjena za dvadeset osto i da imamo situaciju da sedamdeset odsto projekata dobija 150.000 dinara za svoje godišnje programe za decu i mlade, što je ponižavajuće i degradirajuće i pokazuje jednu nezainteresovanost Ministarstva kulture ni za to kako, ni da li ćemo te programe uopšte realizovati. Kad uporedimo taj iznos sa potrošačkom korpom, vidi se da Ministarstvo kulture radnike i radnice u kulturi uopšte ne smatra nekim radnicima, već nekim ljudima koji rade iz dokolice – primećuje Kaća i zaključuje – Nama Ministarstvo poručuje da mi nismo profesionalci u tome što radimo, a gde se ti profesionalci nalaze to niko ne zna, jer se sigurno ne nalaze u Ministarstvu kulture.

Vahida Ramujkić, članica upravnog odbora ULUS-a, istakla je za Danas da likovni i drugi umetnici koji su glavni nosioci čitavog kulturnog sektora više nemaju načina ni kanal da utiču na formiranje kulturnih politika niti uređivanja uslova rada u ovom polju. Ta mogućnost je konačno isključena izmenom Zakona o kulturi 2021. godne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari