Ministarstvo kulture odobrilo projekte Muzeja u Majdanpeku i Biblioteke „Centra za kulturu“ Kladovo 1Majdanpek Foto:J.B.K.

Sredstvima Ministarstva kulture ove će godine biti realizovano nekoliko projekata iz oblasti kulturnog nasleđa u opštinama Majdanpek i Kladovo. Radi se o projektima iz oblasti muzejskog nasleđa, nematerijalnog kulturnog nasleđa i bibliotečko – informacione delatnosti.

Muzeju u Majdanpeku Ministarstvo kulture odobrilo je 300.000 dinara i ovim sredstvima će majdanpečki muzealci realizovati projekat konzervacije metalnih predmeta iz arheološke zbirke muzeja.

Na teritoriji majdanpečke opštine biće realizovan i projekat Arheološkog instituta iz Beograda iz oblasti arheološkog nasleđa za koji je resorno ministarstvo odobrilo 950.000 dinara. Radi se o projektu “Limes u Srbiji – Uneskova svetska kulturna baština – Istraživanje utvrđenja Miroč – Gerulata”.

U Kladovu će i ove godine biti održana tradicionalna manifestacija “Kazan kult” sa pratećom konferencijom, a baviće se ulogom nematerijalnog nasleđa u razvoju lokalnih zajednica odnosno kako upravljati nasleđem.

Tokom dva dana trajanja “Kazan kulta” osim tematskih edukativnih radionica, biće organizovane promocije knjiga i umetničko-scenski nastup, izložbene aktivnosti kako bi se podstakla lokalna zajednica da prepozna aspekte nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Ministarstvo kulture je za ovaj projekat kladovskoj Biblioteci “Centru za kulturu” odobrilo 900.000 dinara. Ovoj ustanovi je odobren još jedan projekat, ali u oblasti bibliotečko-informacione delatnosti, pa će sa 500.000 dinara biti finansirano obeležavanje 75 godina od osnivanja Biblioteke u Kladovu.

Dodajmo na kraju da je Ministasrtvo kulture Udruženju osoba sa invaliditetom “Nada” iz Kladova odobrilo 150.000 dinara za realizaciju projekta „Reka prijateljstva“ u oblasti kulturnih delatnosti osoba sa invaliditetom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari