Majstor crnog i belog: Kolaži Duška Kirćanskog pred zrenjaninskom publikom 1Foto: M.P. / Danas

Jedan je Duško Kirćanski, zna to pozamašna umetnička zajednica u Zrenjaninu koja iščekuje njegove nove radove, na najavljenoj izložbi kolaža u Galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina.

Likovni umetnik predstaviće se izložbom grafičkih kolaža „Svetlost“, koja obuhvata slojeviti opus, nastao tokom prethodnih 48 godina njegove karijere.

Izložba obuhvata autorov izbor grafičkih kolaža koji su nastali u postupku uslojavanja već postojeće grafičke prakse, kojom se bavio čitav život prepoznaljiva je korišćenjem crne i bele.

„Njegova umetnička praksa koja se većinom razvijala u poljima grafike i crteža, bavi se kompleksnošću ljudskog postojanja u metaprostorima koje on kroji odnosom svetla i tame. Celokupnu svoju praksu je u prethodnih pet godina Duško Kirćanski dekonstruisao i fragmentirao, a zatim ujedinio nove, složene kolažne celine kojima će se predstaviti zrenjaninskoj publici“, poručuje slikarka Dušanka Đorđević ispred Galerije ALUZ.

Majstor crnog i belog: Kolaži Duška Kirćanskog pred zrenjaninskom publikom 2
Foto: galerija aluz

Kirćanski je poznat i po performansima a jedan od upečatljivih j izveden pre nekoliko godina u Zrenjaninu, kada je umetnik svoj revolt prema devastiranju prirodnog okruženja, posebno reke Begej, izrazio na jednostavan i ubedljiv način.

 

O grane drveća, koje se nadvijaju nad tom rekom, zakačio je kese napunjene čistom vodom, u kojoj su plivale ribe. Poruka je bila jasna.

 

Duško Kirćanski rođen je u Zrenjaninu 1952. godine. Završio VPŠ i Akademiju umetnosti u Novom Sadu 1975. godine, odnosno 1984. godine.

Postdiplomske studije završio je u Beogradu 1987. godine. Izlagao više puta u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada za svoj umetnički rad.

Izložba se otvara u ponedeljak, 28. avgusta u 19 časova i trajaće do 12. septembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari