Manifestacija Muzeji za 10 od srede u 50 gradova i mesta širom Srbije 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

U Narodnom muzeju u Beogradu održana je konferencija za medije povodom manifestacije „Muzeji za 10“ sa temom „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“ koja će se održati po sedmi put, od 12. do 18. maja, u 50 gradova i mesta širom Srbije.

Manifestacija će biti održana u više od 90 muzeja i drugih institucija, a tokom njenog trajanja biće obeleženi 17. Evropska noć muzeja, Međunarodni dan muzeja i Nacionalna nedelja muzeja, navodi se u saopštenju.

Pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Danijela Vanušić, istakla je tom prilikom da je pandemija uticala na stvaranje nove muzejske publike, a izazov koji je postavila pred muzejske institucije bio prekratnica za muzeje jer se pokazalo da su muzejski delatnici kreativni, sposobni i prilagodljivi o čemu svedoči izuzetno veliki broj posetilaca u virtuelnom svetu.

„Kada čujete podatak da su od 149 muzejskih ustanova, više od 100 muzeja učesnici na ovogodišnjoj manifestaciji, jasno je da gotovo dve trećine ove godine učestvuje u ovoj manifestaciji „Muzeji za 10“ što je rekordan broj za dosadašnje njeno održavanje“, izjavila je pomoćnik ministra.

Ona je istakla da su se muzeji odlično snašli pred izazovima koje je donela 2020. godina imajući u vidu da su republički muzeji bili zatvoreni za posetioce samo mesec i po dana.

„Muzeji su od početka pandemije prešli u virtuelni sferu nastavljajući da vrlo angažovano učestvuju u društvenom životu kroz različite sadržaje postojećih izložbi ali i niz novih koje su plasirali putem društvenih mreža i svojih sajtova“, napomenula je pomoćnik ministra.

Imajući u vidu da je novonastalom situacijom broj posetilaca na društvenim mrežama izuzetno povećan, Vanušić je naglasila da je Ministarstvo kulture i informisanja preusmerilo sredstva na nabavku nove opreme, na pojačanje mreža i pravljenje virtuelnih sadržaja sa kojima su muzeju nastavili da komuniciraju sa svojom publikom.

„Ministarstvo kulture i informisanja podržava ne samo manifestaciju ̓Muzeji za 10̓, već i rad muzeja kroz konkurse za koje su sredstva povećana. U odnosu na 2019. i 2020. budžet se uvećao za 30 odsto ali i broj prijava. Da su muzeji zaista za 10 potvrđuje činjenica da prošle godine nisu umanjeni finansijski iznosi za projekte muzeja i svi muzeji koji su dobili sredstva za manje od 6 meseci uspeli su da sve svoje programe realizuju. Ovako veliki odziv muzeja i njihovo učešće u ovoj manifestaciji posledica su i ovih okolnosti“, zaključila je Vanušić.

Koordinator „Muzeja za 10“ Slavko Spasić predstavio je program i napomenuo da ovogodišnja manifestacija nosi simboličan naziv budući da su se muzeji sa desetkom izborili sa brojnim izazovima koje je 2020. godina donela.

„Okosnica manifestacije je 18. maj kada je Unesko ustanovio Međunarodni dan muzeja. Mnogi učesnici svoje programe predstaviće kombinovano, dakle kroz virtuelne ture ali će i pustiti publiku u muzej“, rekao je Spasić.

Biljana Đorđević, koordinator manifestacije i muzejski savetnik Narodnog muzeja podsetila je na istorijat manifestacije i dodala da se njome zapravo obnavlja Nacionalna nedelja muzeja koja je nastala na inicijativu Uneska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari